Show simple item record

dc.contributor.advisorSümen, Halil Halefşan
dc.contributor.authorTokpunar, İrfan
dc.date.accessioned2020-12-03T17:12:04Z
dc.date.available2020-12-03T17:12:04Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/60270
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, günümüzde büyük yabancı sermayelerin de yakından ilgilendiği Türk gıda sektöründe hizmet veren firmaların, artan rekabet koşullarıyla mücadele edebilmek için uzun dönemli planlarını daha verimli bir şekilde yapmalarını ve stok maliyetlerini azaltarak aynı zamanda da stoksuz kalma durumunu da engelleyerek müşteri memnuniyetinin maksimum seviyede tutulmasını sağlamaktır. Çalışmada gıda sektöründe hizmet veren bir firmanın ürün grupları kategori bazında incelenmiş ve cirosal olarak önceliklendirme yapılarak cironun yüzde 80'ini oluşturan 118 adet ürünün talep tahmin doğruluğunu artırmak üzerine ağırlık verilmesi gerektiği belirlenmiştir. Belirlenen ürün grubuna ait yapılan haftalık talep tahminleri ve buna karşılık gerçekleşen satışlar lokasyon ve ürün kodu bazında bir radar diyagramı modeli üzerinde görsel olarak monitör edilmiştir. Bir sonraki talep tahminleri, 6 haftalık süreçte bu modelin çıktısından hareket edilerek yapılmış ve tahmin doğruluğundaki değişim gözlenmiştir. Böylece bir gıda grubuna ait 118 farklı ürünün haftalık, bölgesel ve ürün bazlı tahmin tutarlılığı izlenerek, aşırı stok bulundurmayı veya stoksuz kalma durumunu engellemek için geliştirilen radar diyagramı modeliyle ulaşılan sonuçlar ile mevcut durum karşılaştırılarak yapılan iyileştirmeler açıklanmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this study is to provide companies performing a service in the Turkish food industry in which nowadays large foreign capitals are also closely interested to make a more efficient long-term plan for being able to cope with the increasing competitive conditions and to keep the customer satisfaction at the maximum level with decreasing the inventory cost and meanwhile preventing a stock out situation. In this study, the product groups of a company which is a food companies is analysed based on category type and with prioritizing in terms of giro, It is determined that 118 product types that is 80 percent of the giro should be considered important. Weekly demand forecasting and the following sales of the determinate product group is visually monitored on a radar diagram model based on a location and a product code. The next demand forecasting was determined according to that model during 6 weeks periods and changes in the forecast accuracy has been observed. And in this way, the improvements that was achieved with observing the forecast accuracy of 118 different products on regional, weekly and product basis and with comparing the current situation and the results achieved with the radar diagram model which was developed for preventing the over stock and stock out situations has been described.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMühendislik Bilimleritr_TR
dc.subjectEngineering Sciencesen_US
dc.subjectUlaşımtr_TR
dc.subjectTransportationen_US
dc.titleTedarik zinciri yönetiminde talep tahmin doğruluğunu arttırmak için radar diyagramının kullanımı
dc.title.alternativeUsing radar diagram for increasing forecast accuracy in supply chain management
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10028034
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid365718
dc.description.pages114
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess