Show simple item record

dc.contributor.advisorKaynaş, Kenan
dc.contributor.authorKellecioğlu, Kamil
dc.date.accessioned2021-05-07T09:00:18Z
dc.date.available2021-05-07T09:00:18Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/602498
dc.description.abstractBursa yöresinde önemli miktarda üretimi yapılan `Santa Maria` armut çeşidinin hasat zamanının doğru yapılmaması sonucu hasat sonrası dönemde önemli oranda ürün kayıpları meydana gelmektedir. Çalışmada bu soruna çözüm olacak doğru hasat zamanı ve depolama süresi saptanmıştır. Bu amaçla yörede yetiştirilen armutlardan 5 farklı zamanda 7 gün aralıklarla hasat yapılmış ve hasat edilen meyveler 0±1oC sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarında soğuk hava deposunda 60, 120, 180 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Her hasat işleminin ve depolama periyodunun ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Laboratuvarında kalite parametreleri ölçümleri yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Uygun hasat zamanı ve depolama süresinin belirlenmesi amacıyla alınan örneklerde meyve büyüklüğü, meyve ağırlığı, meyve zemin rengi (Hue), meyve et rengi (L), meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde oranı (SÇKM), pH, titre edilebilir toplam asitlik (TETA), nişasta dağılımı, toplam fenolik bileşik, meyve tadım testi, ağırlık kaybı, fungal etmenli bozulma oranı, iç kararması oranı gibi parametrelerin analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak yapılan çalışma ile Bursa yöresi için 3. hasat zamanı uzun süreli depolama için, 4. hasat zamanı daha kısa süreli depolama için ve kısa sürede meyveleri pazara sunmak için 5. hasat zamanının en uygun hasat dönemleri olduğu saptanmıştır. Ayrıca armut meyvesinin klimakterik özellikte olması nedeniyle 3. ve 4. hasat döneminde hasat edilen meyvelerin 120 gün depolama ile yeme olumuna gelerek istenen niteliklere ulaştığı ve depolama süresinin bu tarihten daha fazla sürmesi ile kalite kayıpları oluştuğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractDetermine the best harvesting time for `Santa Maria` pear variety is very important to save to significant crop losses. In this study were found best harvest time and storage period time for Bursa region the produces significant amount `Santa Maria` variety. In this researh conducted in the Bursa region grown `Santa Maria` pear varieties harvested at maturity time is determined. For this purpose, locally grown pears in 5 different time 7 days intervals were harvested and harvested fruits 0 ± 1 ° C temperature, 90% relative humidity and cold conditions; fruits 60, 120, 180 days period have been storaged. After each harvest and storage period, fruit quality parameters were measured in the 18 Mart University of Horticulture Department's laboratory. The best harvesting time and the storage duration in order to estimate the received samples fruit size, fruit weight, fruit skin color, fruit flesh color, fruit firmness, soluble solids ratio, pH, titratable acidity, starch index, total phenolic compounds, fruit taste, weight loss, fungal decay rate of the core breakdown ratio parameters are analyzed. As a result of studies in the Bursa region the best time to harvesting `Santa Maria` pear variety were found 3 and 4 harvesting periods the optimal harvest time. Pear is also climacteric fruit and period of 120 days of storage is enough to fruit maturing and we have determined last longer this period is caused quality losses.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBursa koşullarında yetiştirilen santa marıa armut çeşidinin hasat olgunluk zamanının saptanması
dc.title.alternativeDetermining the time of ripeness of harvest of the santa maria pear cultuvated in the conditions of bursa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10045134
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid377483
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess