Aromatik amino asitler ve kükürt içeren amino asitlerin dietilnitrozamin`le etkileşiminin ince-tabaka kromatografi yöntemi ile incelenmesi
dc.contributor.advisor | Atalay, Atilla | |
dc.contributor.author | Çelik, V.Kenan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:59:27Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:59:27Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601933 | |
dc.description.abstract | 6. ÖZET Bu çalışmada, karsinojenik ve mutajenik etkileri bilinen dietilnitrozamin'in aromatik amino asitler ile sistein, metiyonin gibi `Sn grubu içeren amino asitler ile etkileşimi ince- Tabaka Kromatografi yöntemi ile incelendi. İnkübasyon uygulanarak ya da inkübasyon uygulanmadan DEHA karışımları üzerinde yapılan deneyler sırasında, DENA ve amino asitler arasındaki etkileşimin DENA'nın bağlanmasına yol açtığı ve bunun sonucu olarak da standart amino asit değerlerine göre R. değerlerinde düşüş ile absorpsiyon piklerinde farklılıkların oluştuğu gözlendi. 2u durum DENA'nın memeli sistemlerde metabolize edilmeden de direkt olarak etkili olabileceğini göstermektedir. | |
dc.description.abstract | 7. SUMMARY INVESTIGATION ON THE INTERACTION OF AROMATIC AHÎNO ACÎDS AND SULFUR CONTAÎNİNG AMİNO ACÎDS AND DÎETHYLNÎTROS AMÎNE USÎNG THÎN-LAYER CEROMOTOGRAFHY. In this work, the interaction between the aromatic amino acids of SENA known to have carcinogenic and mutagenic effects and Cysteine and Methiyonine containing `S` group amino acids have been examined by Thin-Layer Chromotografhy. During the experiments on the mixtures of DENA by incu bation or without any incubation» xt was observed that the interaction between the DENA and amino acids led to DENA bind ing as a result of which the R_ values decreased when compared with those of the standard amino acids and differances occured in the absorption peaks. This situation indicates that DENA may also be directly effective in mammalian system witout being metabolized. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Aromatik amino asitler ve kükürt içeren amino asitlerin dietilnitrozamin`le etkileşiminin ince-tabaka kromatografi yöntemi ile incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation on the interaction of aromatic amino acids and sulfur containing amino acids and diethylnitrosamine using thin-layer chromotografhy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Amino acids | |
dc.subject.ytm | Chromatography | |
dc.subject.ytm | Sulfur | |
dc.subject.ytm | Diethylnitrosamine | |
dc.identifier.yokid | 11312 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11312 | |
dc.description.pages | 32 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |