Show simple item record

dc.contributor.authorGüneş, Turabi
dc.date.accessioned2021-05-07T08:59:23Z
dc.date.available2021-05-07T08:59:23Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601888
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada 248 diyareli, 93 diyaresiz hastadan elde ettiğimiz dışkı örneklerinin,, aerop bakteri yönün den kültürleri yapıldı. Etkenin bulunma sıklığı ve ay lara göre dağılımı araştırıldı. Rutin laboratuvar yöntemleriyle, 248 diyareli has ta dışkı kültürlerinin sonucunda 64 ($25.8) oranında * 93 diyaresiz hastadan ise 13 ($14) oranında patojen barsak bakterisi izole edilmiştir. Diyareli hastaların dışkı kültürleri sonucunda; 25 ($10.1) oranında Salmonella sppr 18 ($7. 3) oranında Shi gella sppr 20(#8.l) oranında EPEC izole edilmiştir. Di yaresiz hastalardan ise 5 ($5 »4) oranında Salmonella spp,, 2 ($2. 2) oranında Shigella spp» 6 ($6. 5) oranında BPEC i- zole edilmiştir. Taptığımız çalışmada,, patojen barsak bakterileri nin bölgemiz toplumu için hala önemli bir sağlık soru nu olduğu `belirtilmeye çalışıldı.
dc.description.abstract-34- SUMMARY In this study we have tried to find out the bacte rial agents responsible ior diarrhoea. For this purpose a total of 341 stool specimens were cultured aerobically on routine bacterial culture media. 248 of the 341 stool specimens were obtained from cases without diarrhoea. The role of pathogenic bacteria isolated from diar- hoic patients was 25.8$ (64 cases) whereans it was 14$ (13 cases) among the non diarrhoeal patient. Pathogenic bacteria isolated from the stool speci mens of diarrhoeal patient were Salmonella spp, Shigella spp and BPEC. Their rates were 10.1$ (25 cases), 7*3$ (18 cases) and 8.1$ (20 cases) respectively. Whereans the agents cultured from the specimens of non diarrhoeal pa tients were Salmonella spp 5.4$ (5 cases) r Shigella spp 2`2$ (2 cases), BPEC 6.5$ (6 cases). Depending upon our findings one can say that patho genic intestinal bacteria are still a threat for the health of local people.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleYöremizde bakteriyel diyare etkenleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDiarrhea
dc.subject.ytmSivas
dc.subject.ytmBacteria-aerobic
dc.subject.ytmBacteriology
dc.identifier.yokid17167
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17167
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess