Show simple item record

dc.contributor.advisorSümer, Zeynep
dc.contributor.authorToker, Abdullah
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:52Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:52Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601621
dc.description.abstract7. ÖZET Bu çalışmada, Sivas'ta açıkta satılan dondurmaların bakteriyolojik ve mikolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İmalathane ve satış noktalarından alınan 112 adet dondurma örneği, laboratuvarda Temmuz ve Ağustos 2001 aylarında bakteriyolojik ve mikolojik yönden incelenmiştir. Bu çalışmada örnekler, Toplam mezofilik aerobik bakteri, koliform bakteri, E. coli, S. aureus diğer bakteriler, maya ve küfler yönünden incelenmiştir, izole edilen bakterilerin tanımı yapılmıştır. Temmuz ayında yapılan çalışmanın geri bildirimleri yapılmış ve dondurmaların kontaminasyon kaynaklan üretici ve satıcılara anlatılmıştır. Bunun sonucunda Ağustos ayında yapılan çalışmada üreme pozitif olan örnekler % 19.7 azalmıştır. İstatistiksel olarak bu azalma anlamlı bulunmuştur. İzole edilen bakteriler Escherichia coli %33.9, Staphylococcus aureus %4.4, Bacillus cereus %11.6, Klebsiella pneumonie %33.0, Staphylococcus epidermidis %20.5, Bacillus subtilis %5.3, Pseudomones aeuroginosa %16.9 Streptococcus pyogenes %8.0, Enterobacter agglomerans %6.2, maya %25.8 ve küf %1 1.6 olarak tespit edilmiştir. 39
dc.description.abstract8. SUMMARY The aim of this study was to examine bacteriological and mycological quality of ice cream that is sold in Sivas. 112 samples collected from shops between July and August 2001 were investigated in the laboratory. Samples were examined for Total mesophilic aerobic bacteria, coliform bacteria, E. coli, Staphylococcus aureus and yeast and mould. Bacteria isolated from ice-cream samples were identified. Contaminated samples that were collected in July were classified according to their sources and shop owners, and the producers were informed for their contaminated goods. Consequently, a 19.7 % decrease in contaminated ice cream was found in the following month's samples collected from the same shops and the decrease was statistically significant. Isolated bacteria and percentages were as follows; Escherichia coli 33.9 %, Staphylococcus aureus 4.4 %, Bacillus cereus 11.6 %, Klebsiella pneumoniae 33.0 %, Staphylococcus epidermidis 20.5 %, Bacillus subtilis 5.3 %, Pseudomonas aeuroginosa 16.9 %, Streptococcus pyogenes 8.0 %, Enterobacter agglomerans 6.2 %, yeast 25.8 % and mould 1 1.6 %. 40en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSivas`ta satılan dondurmaların bakteriyolojik ve mikolojik yönden deeğerlendirilmesi
dc.title.alternativeBacteriological and mycological evaluation of the ice cream sold in Sivas
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKlinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid121998
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid118481
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess