Origanum acutidens (hand.-mazz.) letswaart uçucu yağı uygulanan ratlarda karaciğer antioksidan enzim sistemi aktiviteleri ile malondialdehit düzeyleri
dc.contributor.advisor | Çetinkaya, Öge | |
dc.contributor.author | Dönmez, Nuray | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:58:51Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:58:51Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601613 | |
dc.description.abstract | 45 6. ÖZET Bu çalışmada; Origanum acutidens (Anuk) adlı bitkiden elde edilen uçucu yağın, gavaj yoluyla verildiği ratlarda, karaciğer antioksidan enzim sistemi aktiviteleri ile malondialdehit düzeyleri incelendi. Ratlar: kontrol grubu, LDıo doz grubu, LD30 doz grubu ve LD50 doz grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. O. acutidens'den elde edilen uçucu yağ, LDıo doz grubuna 100 mg/kg, LD30 doz grubuna 486 mg/kg, LD50 doz grubuna 810 mg/kg olacak şekilde üç gün süreyle verildi. Deney sonrasında ratların karaciğerleri çıka rılarak Süperoksit Dismutaz, Katalaz enzim aktiviteleri ve malondialdehit düzey leri saptandı. Süperoksit Dismutaz enzim aktivitesi; LDıo dozu verilen hayvan grubunda kontrol grubuna göre % 3,38 oranında artmış, LD30 dozu verilen hayvan grubunda kontrol grubuna göre % 54,58 oranında artmış ve LD50 dozu verilen hayvan grubunda ise kontrol grubuna göre % 60,29 oranında artmış olarak bulundu. Katalaz enzim aktivitesi; LD30 dozu verilen hayvan grubunda kontrol grubuna göre % 16,46 oranında artmış ve LD50 dozu verilen hayvan grubunda kontrol grubuna göre % 69,10 oranında artmış olarak bulundu. LD)0 grubundaki hayvanlar deney sırasında öldüğü için değerlendirmeye alınamadı. Lipit peroksidasyonu sonucu oluşan malondialdehit (MDA) düzeyleri ise doz oranı yükseldikçe, artmakta idi. Bulguların tümü değerlendirildiğinde; O. acutidens'den elde edilen uçucu yağın, çalışılan dozlarda toksik etkisinin olduğu, bu toksisitenin Süperoksit Dis mutaz ve Katalaz enzimlerinin aktivitelerinin artmasıyla engellenemediği kanısına varıldı. | |
dc.description.abstract | 46 7. SUMMARY In this study, essential oil was obtained from Origanum acutidens (Hand.- Mazz.) Ietswaart and rats where feeded with this oil by gastric lavage. Consequently, the activities of antioxidant enzyme system and Malondialdehyde levels were measured in the rats liver. Rats were divided into four groups as follows: control group, LDio dosage group, LD3o dosage group, LD50 dosage group. The oil which was extracted from Origanum acutidens was given to LD10 dosage group 100 mg/kg, LD30 dosage group 486 mg/kg and LD50 dosage group 810 mg/kg in every third day. After this experiment, rats livers were taken out and Superoxide dismutase, Catalase enzymes activities and malondialdehyde levels were measured. Superoxide dismutase enzyme activities were increased as following: LD10 dosage group's Superoxide dismutase enzyme activities were increased 3,38 % comparing with control group, LD30 dosage group increased 54,58 % and LD50 Superoxide dismutase enzyme activities were increased by 60,29 %. LD30 dosage group's Catalase enzyme activity was increased by 16,48 % comparing with control group, LD50 dosage rats group's increased by 69,10 %. Since, LD10 rats group died, this group was not included in the measurements. After lipid peroxidation, Malondialdehyde level increased while dosage level increased accordingly. As a result; the essential oil which was obtained from Origanum acutidens has a toxic effect on this dosage groups and this toxicity was not eliminated by increasing Superoxide dismutase and Catalase enzymes activities. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Origanum acutidens (hand.-mazz.) letswaart uçucu yağı uygulanan ratlarda karaciğer antioksidan enzim sistemi aktiviteleri ile malondialdehit düzeyleri | |
dc.title.alternative | The effects of origanum acutidens (hand.-mazz.) letswaart essential oil on rat liver antioxidant enzyme system and malondialdehyde levels | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 143361 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 138352 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |