Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü`nde besin işleri ile uğraşan kişilerde staphylococcus aureus taşıyıcılığının araştırılması
dc.contributor.advisor | Erandaç, Memnune | |
dc.contributor.author | Nefesoğlu, Nesrin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:58:50Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:58:50Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601609 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü'nde aşçı, hazır gıda hazırlayıcısı, gıda dağıtıcısı gibi besin işlerinde çalışan 180 kişinin burun, boğaz ve ellerinden alınan sürüntü örnekleri, Staphylococcus aureus pozitifliği yönünden incelendi. Steril eküvyonlarla alınan örnekler, kanlı agar besiyerine ekildikten sonra bir gece etüvde inkübe edildi. Ertesi gün kültürler değerlendirilerek stafilokok olduğuna karar verilen kolonilere koagülaz tüp testi uygulandı. Pıhtılaşma görülen tüpler koagülaz-pozitif olarak değerlendirildi. Burun sürüntü örneklerinin 37' sinden (% 20.5), boğaz sürüntü örneklerinin 14' ünden (% 7.8), el-tırnak sürüntü örneklerinin 2' sinden (% 1.1) Staphylococcus aureus soyutuldu. Toplam 180 kişinin 65' inde (% 3 6. 1 ) Staphylococcus aureus taşıyıcılığı saptandı. 31 | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, the nose, throat and hand-nail swab specimens of the 180 workers, who worked as cookers, ready-made maker and food distributors, in Cumhuriyet University have been analysed according to Staphylococcus aureus carriage. Specimens collected with sterile swabs were inoculated to blood agar medium and incubated 24 hours in an incubator. After the incubation, cultures have been evaluated and tube coagulase test performed to the colonies identified as Staphylococcus. Clot occuring tubes were identified as coagulase-positive result. Staphylococcus aureus was isolated from the 37 (20,5 %) nose, 14 (7.8 %) throat and 2 (1.1 %) finger and nail cultures. Staphylococcus aureus carriers were found in 65 (36.1 %) of total 180 person. 32 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü`nde besin işleri ile uğraşan kişilerde staphylococcus aureus taşıyıcılığının araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of staphylococcus aureus carriers of food workers working in Cumhuriyet University | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 143363 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 138354 | |
dc.description.pages | 37 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |