Show simple item record

dc.contributor.advisorKırca Toklucu, Ayşegül
dc.contributor.authorÖzkan, Özgür
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:50Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:50Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-05-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601604
dc.description.abstractBu çalışmada, Çanakkale'nin Bozcaada bölgesinde yetiştirilen endemik şaraplık bir tür olan Vasilaki üzümünden spontan ve saf maya fermentasyon teknikleri kullanılarak beyaz şarap üretimleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen şarapların genel kimyasal ve fiziksel özellikleri ile toplam antioksidan kapasiteleri, toplam fenolik madde içerikleri ve temel uçucu bileşenleri belirlenmiştir. Ayrıca, fermentasyon tekniklerinin şarap örneklerinin duyusal özellikleri üzerine etkileri ortaya konmuştur. Şarapların toplam antioksidan kapasitelerinin ve toplam fenolik madde içeriklerinin belirlenmesinde spektrofotometrik metotlar, uçucu bileşenlerin ve miktarlarının belirlenmesinde ise Gaz Kromatografisi- Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılmıştır. Şarapların duyusal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla da 6 kişiden oluşan eğitimli panelist grubu ile Lezzet Profil Analizi uygulanmıştır.Troloks eşdeğer antioksidan kapasitesi (TEAC) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen antioksidan kapasite tayininde şarapların TEAC değerlerinin 4,46-6,78 mM troloks/mL şarap, toplam fenol içeriklerinin ise 417-485 mg gallik asit/L düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Spontan fermentasyon tekniği ile elde edilen şarap örneklerinin antioksidan kapasite ve toplam fenol düzeylerinin saf maya fermentasyonu ile elde edilen şarapların değerlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Spontan ve saf maya fermentasyon tekniği ile elde edilen şaraplarda toplam 31 adet uçucu bileşen belirlenmiş olup, şarap örneklerinde yüksek alkol ve ester bileşenlerin konsantrasyonlarının saf maya fermentasyonu ile üretilen şaraplarda, spontan fermentasyon ile üretilen şaraplara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şarap örneklerinin duyusal değerlendirmesi sonucunda ise, saf maya fermentasyon tekniği ile üretilen şarapların meyvemsi, çiçeğimsi/gül ve sarı meyve aromaları açısından daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, effects of spontaneous and pure yeast fermentation on antioxidant capacity, total phenolics, volatile compounds and sensorial profiles of white wines produced from Vasilaki grapes which is native to Bozcaada, Çanakkale were investigated. Total antioxidant capacity and total phenolic contents of wines were determined using spectrophotometric methods, while volatile compounds were identified and quantified by GC-MS. Also, sensory properties of wines were determined using Flavour Profile Analysis with a group of six trained panelist.Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) values of white wines were determined as 4,46-6,78 mM trolox/mL wine and total phenol contents were found as 417-485 mg gallic acid/L. Wines obtained by spontaneous fermentation had higher TEAC values and total phenol contents than the one obtained by pure yeast fermentation. A total of 31 volatile compounds were determined in wines obtained by spontaneous and pure yeast fermentation techniques. The amount of alcohol and ester compounds showed differeces according to the fermentation type. Wines obtained by pure yeast fermentation had higher amount of alcohol and ester compounds than the one obtained by spontaneous fermentation. Wines obtained by pure yeast fermentation had higher scores in terms of fruit, flower and yellow fruit aromas.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBozcaada`da yetiştirilen `vasilaki` üzümlerinden spontan ve saf maya fermantasyonuyla üretilen beyaz şarapların karakteristik özellikleri
dc.title.alternativeCharacteristics of white wines produced by spontaneous and pure yeast fermentation techniques from `vasilaki` grapes grown in Bozcaada
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-25
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10148083
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid479507
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess