Show simple item record

dc.contributor.advisorZorba, Nükhet Nilüfer
dc.contributor.authorTosun, Melike Nur
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:48Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:48Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601590
dc.description.abstractÇalışmamızda bazı bitkilerin meyve, dal, kabuk, çekirdek, et ve çiçek kısımlarının etanol ve metanol ile elde edilen ekstraktlarının antioksidan kapasiteleri, toplam fenolik içerikleri, antibakteriyel, antitümör, antimutajen ve quorum quenching aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. TEAC yöntemi ile belirlenen antioksidan kapasitesinde en yüksek değer (26,8 mMol Troloks/g ekstrakt) oda sıcaklığında kurutulan Prunella vulgaris'in metanol ekstraktına aittir. Folin ciocalteu reaktifi ile belirlenen toplam fenolik içeriğinde ise en yüksek içerik 404,6 mg GAE/mL ile Sambucus nigra'nın meyvesinin etanol ekstraktına aittir. Ekstraktların antimikrobiyal etkileri disk difüzyon ve mikro dilüsyon yöntemi ile 4 Gram (+) ve 4 Gram (-) mikroorganizmaya karşı belirlenmiştir. Ekstraktların Staphylococcus aureus üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. Antitümör aktivite patates disk yöntemi ile belirlenmiştir. En yüksek aktiviteye sahip ekstrakt %76,2 inhibisyon ile 10000 ppm konsantrasyondaki Prunella vulgaris'in etanol ekstraktı olmuştur. Antimutajenik aktivite; plak inkorporasyon testi ile Salmonella Typhimurium TA98 ve TA100 suşlarına karşı yapılmıştır. Ekstraktlar orta ve yüksek derecede antimutajenik etki göstermiştir. Ekstraktların tümünün quorum quenching aktivitesine sahip olduğu ve 7,25- 13,75 arasında değişen zon çapları oluşturdukları bulunmuştur.Sonuç olarak; ekstraktların teknikler ile biraz daha geliştirilerek doğal antimikrobiyal olma ve fonksiyonel özelliklerinden dolayı kozmetik, ilaç, gıda alanlarında kullanılabilme potansiyelinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractIn our research we obtain ethanolic and methanolic extracts of different parts of some plants the antioxidant capacities, total phenolic contents, antibacterial, antitumor, antimutagenic and quorum quenching activities of these extracts were determined.In the antioxidant capacity determined by TEAC, the highest value belongs to the methanol extract of Prunella vulgaris which dried at the room tempature (26,8 mMol Trolox/g extract). In the total phenol content determined by Folin ciocalteu reactive. The highest content (404,6 mg GAE/mL) in the ethanol extract of Sambucus nigra's fruit were determined. In the determined antimicrobial effects of extract with disc diffusion and micro dilution methods against four Gram positive bacteria and four Gram negative bacteria. Extracts found to be more effective for Staphylococcus aureus. Antitumor activity have been determined by potato disc assay and the extract which have the highest activity (%76,2) is 10000 ppm concentration of Prunella vulgaris ethanolic extract. Plate incorporation assay was used for the against Salmonella Typhimurium TA98 and TA100 determination of antimutagenic activity. The extracts showed moderate and high antimutagenic activity. It has been determined that of all the extracts have quorum quenching activity and have zone diameters ranging between 7,25-13,75 mm.As result; the activity of the extracts could be further improved by using different extraction techniques so they can be used as natural antimicrobials and functional subtances in the cosmetic, pharmaceutical and food industry.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleBazı bitki ekstraktlarının antibakteriyel, antioksidan, antitümör, antimutajenik, quorum quenching aktivitesi
dc.title.alternativeAntibacterial, antioxidant, antitumor, antimutagenic, quorum quenching activities of some plant extracts
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-21
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10140762
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid457116
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess