Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetinkaya, Öge
dc.contributor.authorSinirkavak, Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:38Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:38Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601507
dc.description.abstractÖZET ELİT SPORCULARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU İLE MAKSİMAL OKSİJEN KAPASİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu çalışmada, sporcuların vücut nötral yağ yüzdeleri belirlenmiş ve bu değerlerle kardiyo-respiratuvar dayanıklılık bakımından önemli bir parametre olan maksimal oksijen kapasitesi (Max VO2) arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada 40 erkek (%72,7) ve 15 bayan yer almıştır (%27,3). Elde edilen sonuçlar bayan sporcuların nötral yağ yüzde değerlerinin erkeklerin nötral yağ yüzde değerlerinden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Erkek sporcularda yağ yüzdesi ile kg başına tüketilen maksimal oksijen değerleri arasında negatif bir korelasyon r = - 0,52 bulunmuştur. Benzer şekilde bayanlarda da bu değerler arasında negatif bir korelasyon r = - 0,92 bulunmuştur. Maksimal oksijen kapasitesi yükseldikçe yağ yüzdesinin azaldığı görülmüştür. Cinsiyete bakmaksızın bu iki değişken incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki r = - 0,62 (p < 0,05) bulunmuştur. Sonuçta elde edilen bulgular sporda yüksek performans için maksimal oksijen kapasitesi ile yağ yüzdesi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
dc.description.abstractSUMMARY THE RELATION BETWEEN THE BODY COMPOSITION AND MAXIMAL OXYGEN CAPACİTY IN ELITE SPORTSMEN In this study, neutral body fat percentages of sportsmen were estimated. The relations between these values and maximum oxygen capacity (Max VO2) as an important parameter in terms of cardio-respiratory resistance were examined. Forty individuals were males (% 72, 7) and fifteen were females (%27,3). In this study, our results revealed that the neutral fat percentage values of the females higher than the values of male sportsmen. Among the males a negative correlation r = -0.52 was obtained between the fat percentage and maximum oxygen consumption per kg. Similarly, a negative correlation r = -0.92 was found between the fat percentage and Max VO2 of the females. It was found that the fat percentage decreases as the Max VO2 increases. When the relation between these two variables was examined, without considering gender, a statistically significant association was found r - -0.62, (p < 0.05). In conclusion, our results suggest that there is an association between maximum oxygen capacity and body fat percentage for higher performance in sports. 111en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleElit sporcularda vücut kompozisyonu ile maksimal oksijen kapasitesi arasındaki ilişki
dc.title.alternativeThe relation between the body composition and maximal oxygen capacity in elite sportsmen
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid175526
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid157505
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess