Sivas il merkezinde satışa sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin brucella bakterileri yönünden incelenmesi
dc.contributor.advisor | Poyraz, Ömer | |
dc.contributor.author | Ataş, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:58:31Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:58:31Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601443 | |
dc.description.abstract | ÖZETYaptığımız çalışmada 2005 yılı Mayıs-Ağustos ayları arasında Sivas ilmerkezinde satışa sunulan 135 adet taze beyaz peynir örneği ile market veşarküterilerde satışa sunulan 120 adet salamura beyaz peynir örneği Brucellabakterileri yönünden incelendi.Sivas ilçe ve köylerinden il merkezine getirilerek sebze halinde satışasunulan 135 adet taze beyaz peynir örneğinin 52'sinin koyun, 83'ünün ineksütünden, il merkezindeki 32 değişik market ve şarküteriden alınan 120 salamurabeyaz peynir örneğinin ise 29'unun koyun sütünden, 91'inin inek sütündenyapılmış olduğu saptandı.Peynir örneklerinin alınması sırasında satıcılara yöneltilen sorulardan eldeedilen bilgilere göre taze peynirlerin üretim tarihlerinden ortalama 5 gün sonrasatışa sunulduğu, salamura peynirlerin ise pastörize sütlerden yapıldığı ve en az 2ay önce üretildiği saptandı.Yapılan kültürler sonucunda market ve şarküterilerden alınan salamurapeynir örneklerinden Brucella bakterileri üretilmezken, 135 taze beyaz peynirörneğinin 8'inde (% 5.9) Brucella bakterileri üretildi. Serolojik ve biyokimyasaltestler sonucunda 8 örneğin 4'ünün( % 2.9) Brucella mellitensis, 4'ünün (% 2.9)ise Brucella abortus olduğu saptandı.Çalışmamız sonucunda çiğ veya yeteri kadar ısı işlemi uygulanmamışsütten üretilen, yeterli olgunlaşma süresi beklenmeden satışa sunulan taze beyazpeynirlerin Brucella enfeksiyonu bakımından risk oluşturabileceği ve ilimizdegörülen bruselloz vakalarının önde gelen nedenlerinden biri olabileceği kanaatinevarıldı. | |
dc.description.abstract | SUMMARYIn this study, we were investigated the presence of Brucella spp. in 135fresh white cheese samples which were been selling at bazaars of district and in120 brine for pickling white cheese samples which were been selling in themarkets and delicatessens in Sivas center during May-Agust of the year 2005.135 fresh white cheeses had been brought to sell from districts andvillages of Sivas. 52 of these 135 fresh white cheese samples were produced fromsheep milks and 83 of these samples were produced from cow milks. 29 of 120brine for pickling white cheeses taken from markets and delicatessens wereproduced from sheep milks and 91 of these samples were produced from cowmilks.According to informations come by from the salesmen, the fresh whitecheeses were be selling after average 5 days from produced. However, the brinefor pickling white cheeses had been produced from pasteurized milks minimaltwo months ago.At the end of the cultures, Brucella microorganisms in the samples ofbrine for pickling white cheeses taken from markets and delicatessens couldn?t beisolated. In 8 (5.9 %) of 135 fresh white cheese samples, Brucella microorganismscould be isolated. At the end of the serological and biochemical tests, 4 (2.9 %)of 8 samples were identified as Brucella melitensis and 4 (2.9 %) as Brucellaabortus.Consequently, The fresh white cheeses which were produced from milksuncooked or carried out scant temperature and presented to selling unwaited theperiod of maturing sufficiently can be risky from the standpoint of Brucellainfections. This can be one of the foremost reasons of brucellosis cases seen inour City. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Sivas il merkezinde satışa sunulan taze ve salamura beyaz peynirlerin brucella bakterileri yönünden incelenmesi | |
dc.title.alternative | İnvestigation of brucella spp. in the fresh white cheeses and brine for pickling cheeses (salamura) sold in the region of central Sivas. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 149833 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 192386 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |