Show simple item record

dc.contributor.advisorAy, Sinan
dc.contributor.authorKüçük, Dervişhan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:58:20Z
dc.date.available2021-05-07T08:58:20Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601350
dc.description.abstractDistraksiyon osteogenezisi maksillofasiyal defekt ve deformitelerintedavisinde etkili ve kabul edilir bir seçenek haline gelmistir. Bu yöntem kemiklerincerrahi yöntemle ayrılması ve bu ayrılan kemik fragmanlarına kademeli kuvvetuygulanması ile yeni kemik olusmasına izin veren bir tekniktir.Bu çalısmanın amacı, lokal ve sistemik olarak uygulanan bifosfonatlardanalendronat sodyumun mandibuler distraksiyon osteogenezisinde kallusun erkendönem konsolidasyonu ve mineralizasyonu üzerine etkilerini incelemektir. Buamaçla 30 tavsana tek taraflı mandibular osteotomi uygulanmıs ve intraoraldistraksiyon apareyi yerlestirilmistir. Tavsanlar lokal alendronat grubu, sistemikalendronat grubu ve kontrol grubu olmak üzere üçe ayrılmıstır. Lokal alendronatgrubundaki hayvanlara operasyon sırasında osteotomi aralıgına jelatin sünger ilealendronat sodyum uygulanmıstır. Sistemik grubunda ise 0,5 mg/kg alendronatsodyum operasyon günü baslanarak distraksiyon periyodunun sonuna kadar oralgavaj yoluyla verilmistir. Bütün hayvanlara 5 günlük latent periyottan sonra 9 günboyunca günlük 0,8 mm oranla distraksiyon uygulanmıstır. Tavsanlar 28 günbeklenilen konsolidasyon periyodu sonrası operasyonun 42. gününde sakrifiyeedilmistir.Radyografik ve dansitometrik incelemeler sonucu alendronat sodyumun lokalve sistemik alendronat gruplarında kemik mineral yogunlugunu arttırdıgıgörülmüstür. Histomorfometrik analiz sonucu lokal ve sistemik alendronatgruplarında yeni olusan rejenere kemigin ve osteoblast sayısının arttıgı, osteoklastsayısının azaldıgı görülmüstür.Anahtar kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, mandibula, bifosfonatlar,alendronat sodyum.
dc.description.abstractDistraction osteogenesis has become effective and widely accepted as thetreatment of choice in maxillofacial defects and deformities. This method involvescreation of new bone by the gradual distraction of two bony fragments followingtheir surgical division.This study aims to investigate the effects of bisphosphonate alendronate onearly consolidation and mineralization of the callus in mandibular distractionosteogenesis. For this purpose thirty rabbits underwent unilateral mandibularosteotomy and the intraoral distraction appliance was positioned. Rabbits weredivided into 3 groups; local alendronate, systemic alendronate and control groups.Alendronate sodium applied to osteotomy gap by collagen sponge in localalendronate group. In systemic alendronate group 0,5 mg/kg/day alendronate sodiumadministered by oral gavage from the operation day to the end of distraction period.After the five days latency, distraction was performed in all rabbits at a rate of 0,8mm/day for nine days. At the end of four weeks consolidation, after forty-two daysof the operation all rabbits were sacrified.The bone mineral density was increased in local and systemic alendronategroups with the results of radiographic and densitometric investigations.Histomorphometrical analysis showed new bone regeneration area and osteoblastcell count was increased in local and systemic alendronate groups, howeverosteoclast cell count was decreased in local and systemic alendronate groups.Keywords: Distraction osteogenesis, mandible, bisphosphonates, alendronatesodium.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleLokal ve sistemik olarak uygulanan alendronat sodyumun tavşanlarda mandibuler distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi.
dc.title.alternativeExperimental evaluation of the effects of local and systemic alendronate sodium administrations on mandibular distraction osteogenesis in rabbits.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAğız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9011867
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid203011
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess