Kekik yağı, yaban mersini suyu, lahana suyu ve brokoli suyunun in vitro koşullarda antibakteriyel ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Sümer, Zeynep | |
dc.contributor.author | Çakmaktepe Bekki, Sema | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:57:57Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:57:57Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601152 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, kekik yağı, yaban mersini, brokoli ve lahana ekstrelerinin suyu invitro olarak mikrodilüsyon ve disk difüzyon metoduna göre Enterococcus faecalis ATCC 15753, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Klebsiella pneumoniae ATCC13883, Candida albicans ATCC 10135 bakterileri suşları üzerinde test edilmiştir.Araştırma sonucunda, test mikroorganizmalarına karşı disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemleri ile E.coli ATCC 11230'un çalışılan bitki ekstrelerine karşı en hassas mikroorganizma olduğu görülmüştür. En yüksek antibakteriyal etkiyi kekik yağı ve yabanmersini suyu gösterirken, lahana ve brokoli çalıştığımız bakterilere karşı antibakteriyal etki göstermemiştir.Sitotoksik etki için kekik yağı, yabanmersini, brokoli ve lahana ekstrelerinin suyu dilusyon yöntemi ile hazırlanmıştır. Hazırlanan solüsyonlar L929 fibroblast hücre kültüründe agar difüzyon ve MTT testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Test edilen bitkilerden kekik yağı ve yabanmersini suyu şiddetli sitotoksik, lahana orta şiddette sitotoksik bulunurken brokolinin sitotoksik etki göstermediği görülmüştür. Kekik yağı yaban mersini suyuna göre daha sitotoksik etkili bulunmuştur.Yaban mersini suyunun sitotoksik etkisinin kekik yağına göre daha az olması antimikrobiyal etkisinin ise lahana ve brokoliye göre daha fazla olması nedeniyle çalışmamızda kullanılan bitkiler arasında amaca en uygun bitki olduğu saptanmıştır.Sonuçların değerlendirilmesinde Kruskal Wallis varyans analizi ve Mann Whitney U testi kullanıldı. | |
dc.description.abstract | In this study, thyme oil, bilberry juice, cabbage juice and broccoli juice are investigated over Enterococcus faecalis ATCC 15753, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Klebsiella pneumoniae ATCC13883, Candida albicans ATCC 10135 bacteria strains at in vitro conditions via microdilution and disc diffusion method.After the laboratory investigations, it is seen that the antimicrobial activities of each aqua is at different levels for each sample microorganisms. In each microdilution and disc diffusion method, E.coli ATCC 11230 microorganisms are found out that they are the weakest bacteria against the tested materials. It is observed that the most effective tested materials are thyme oil and bilberry juice while no antibacterial effects of cabbage juice and broccoli juice are experienced.For the cytotoxic effects studies, thyme oil, bilberry juice, broccoli extract juice and cabbage extract juice are prepared by dilution method. Prepared solutions are tested via agar difusion and MTT method on the L929 fibroblast cell strains. After the tests the cytotoxic effects of thyme oil is found at the highest level, then the bilberry juice is also at the high level, while the cytotoxic effect of cabbage juice is at the medium level and broccoli juice has no cytotoxic effect.Since the cytotoxic effect of the bilberry juice is less than thyme oil and the antimicrobial effect is higher than both cabbage juice and broccoli juice, it is the best alternative to be used.Kruskal Wallis analysis of variance and Mann Whitney U were used to stastically analysis of datas. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Kekik yağı, yaban mersini suyu, lahana suyu ve brokoli suyunun in vitro koşullarda antibakteriyel ve sitotoksik etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the antibacterial and cytotoxic effects of thyme oil, bilberry juice, cabbage juice and broccoli juice at in vitro conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | In vitro | |
dc.subject.ytm | Cytotoxicity | |
dc.subject.ytm | Plant oils | |
dc.subject.ytm | Thyme oil | |
dc.subject.ytm | Pharmacognosy | |
dc.subject.ytm | Anti infective agents | |
dc.subject.ytm | Broccoli | |
dc.subject.ytm | Cabbage | |
dc.subject.ytm | Plant extract | |
dc.identifier.yokid | 374217 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 293355 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |