Show simple item record

dc.contributor.advisorKoçoğlu, Gülay
dc.contributor.authorBatkin, Döndü
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:43Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:43Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601006
dc.description.abstractBu araştırma, birinci trimestirde gebe kadınlara verilen beslenme eğitiminin, gebelikte nutrisyonel anemilerin önlenmesine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır.Araştırma Ocak 2009-Şubat 2010 tarihleri arasında Tokat il merkezinde bulunan 1,3,5 ve 7 no' lu sağlık ocaklarında yürütülmüştür. Araştırma süresince Eğitim Grubu 1'de 35, Eğitim Grubu 2'de 34 ve Kontrol Grubu'nda 35 olmak üzere toplam 104 gebe kadın izlenmiştir. Gebe kadınlara verilen beslenme eğitiminin gebelikte nutrisyonel anemilerin önlenmesine etkisi anket formu ve bireysel gıda tüketim çizelgesi veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma grubunda yer alan gebe kadınların birinci trimestirde, 24. ve 32-36. gebelik haftalarında tam kan sayımı ile demir, TIBC, serum ferritini; birinci trimestirde ve 32-36. gebelik haftalarında serum B12 ve serum folik asit ölçümleri yapılmıştır.Birinci trimestirde bilgi puanı yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. 24. hafta ve 32-36. haftalarda ise bilgi puanı ortalaması eğitim gruplarında Kontrol Grubu'na göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Tüm araştırma gruplarında bilgi puanı ortalamasının 24. ve 32-36. haftalarda anlamlı derecede arttığı ve bu artışın eğitim gruplarında Kontrol Grubu'na göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur.Davranış puanı yönünden birinci trimestir, 24. hafta ve 32-36. haftalarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Davranış puanı ortalamasının 24. hafta ve 32-36. haftalarda tüm araştırma gruplarında arttığı, ancak bu artışın yalnızca Eğitim Grubu 1'de anlamlı olduğu belirlenmiştir. Davranış puanının birinci trimestire göre 24. hafta ve 32-36. haftalardaki değişimi yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.Birinci trimestirde, 24. haftada ve 32-36. haftalarda HGB, HCT, RBC, MCV, MCH, MCHC, RDW, serum demir, serum ferritin, TIBC, serum folik asit değerleri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm araştırma gruplarında 24. hafta ve 32-36. haftalarda HGB, HCT, RBC, RDW, serum demir, serum ferritin, serum B12 değerlerinin azaldığı; MCV, MCH, TIBC değerlerinin arttığı belirlenmiştir.Birinci trimestirde gebe kadınlara verilen beslenme eğitiminin gebe kadınların bilgi puanı ortalamalarını artırdığı, ancak davranış puanı ile tam kan sayımı, demir, TIBC, serum ferritini, serum B12 ve serum folik asit değerleri üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gebelikte nutrisyonel anemi, beslenme eğitimi, demir, folik asit, B12 vitamini
dc.description.abstractThis study was planned to determine the effect of nutrition training for pregnant women during the first trimester on the prevention of nutritional anemia during pregnancy.The study was conducted at Health Centers 1, 3, 5, and 7 in the city center of Tokat from January 2009 to February 2010. During the research, a total of 104 pregnant women were observed. While 35 of them were in the Training Group1 and 34 were in Training Group 2, there were 35 pregnant women in the Control Group. In order to determine the effect of nutrion training for pregnant women during pregnancy on the prevention of nutritional anemia, a survey form and a chart for individual food consumption were used as data collection tools. For all the pregnant women participating in this study, complete blood count, iron, TIBC, and serum ferritin tests were performed in the first trimester, the 24th, and the 32nd-36th pregnancy weeks while serum B12 and serum folic acid measurements were performed in the first trimester and the 32nd-36th pregnancy weeks.In terms of knowledge points, there was not a statistically significant difference between the groups in the first trimester. However, in the 24th and the 32nd-36th weeks the mean of the knowledge points of the training groups was significantly higher than that of the control group. In all groups, the mean of the knowledge points was determined to increase significantly and this increase was higher significantly in training groups than it was in control group.In terms of the behaviour points, there was not a significant difference between the groups in the first trimester, the 24th and the 32nd-36th weeks. While the means for the behaviour points for all groups increased, this increase was statistically significant for only Trainig Group 1. The behaviour point changes in the 24th and 32nd-36th weeks, when compared to the behaviour point change in the first trimester, were not statistically significant between the groups.In the first trimester, the 24th and the 32nd-36th weeks, there was not a statistically significant difference between the groups with regard to HGB, HCT, RBC, MCV, MCH, MCHC, RDW, serum iron, serum ferritin, TIBC, and serum folic acid values. The values for HGB, HCT, RBC, RDW, serum iron, serum ferritin, and serum B12 in all groups in the 24th and 32nd-36th weeks were determined to decrease whereas the values for MCV, MCH, and TIBC were found to increase.The nutrition training given for the pregnant women in the first trimester increased the mean of their knowledge points while it did not have an effect on the values for the behaviour points, full blood count, iron, TIBC, serum ferritini, serum B12, and serum folic acid.Key Words: Nutritional anemia during pregnancy, nutrition training, iron, folic acid, vitamin B12en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleGebe kadınlara verilen beslenme eğitiminin aneminin önlenmesine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of nutriton training for pregnant women on the prevention of anemia
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmNutrition education
dc.subject.ytmFolic acid deficiency
dc.subject.ytmPregnancy
dc.subject.ytmAnemia
dc.subject.ytmFolic acid
dc.subject.ytmPregnancy complications
dc.subject.ytmIron
dc.subject.ytmVitamin B 12
dc.identifier.yokid394773
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid293378
dc.description.pages158
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess