Show simple item record

dc.contributor.advisorUludağ, Ahmet
dc.contributor.authorArgün Yildiz, Fikriye
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:42Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:42Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600984
dc.description.abstractÇanakkale yöresinde üretilen Kapya biber çeşidi her geçen yıl üretimini artırarak, ihracat ve iç tüketiminde kullanılan en önemli ürünlerinden olup Yenice ilçesi başta olmak üzere merkez ilçe, Biga, Bayramiç ve Çan ilçelerinde ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir. 25 bin dekarlık alanda ekimi yapılan Kapya biberde yılda yaklaşık 60 bin ton üretim yapılmaktadır.Kapya biber yetiştiriciliğinde istenilen kalite ve miktarda ürün alınabilmesi için bitki koruma yöntemleri içerisinde yer alan yabancıot kontrolünün ne zaman yapılacağının da bilinmesi oldukça önemlidir. Diğer kültür bitkilerinde olduğu gibi kapya biber yetiştiriciliğinde de sorun olan yabancıotlarla programlı ve düzenli mücadele yapılmadığı durumlarda ciddi ürün kayıpları oluşmaktadır. İyi bir gözlem ve çalışma ile yetiştirilen bölgelerde ki yabancıot türlerinin tespit edilmesi bununla birlikte yabancıotların yoğunluğu bulunarak mücadele planı oluşturulup iyi bir mücadele ile başarı sağlanabilir.Yabancıotlarla mücadelede farklı uygulamalar bulunmaktadır. Genel mücadele yöntemleri kültürel mücadele, çapalama ve herbisit kullanımıdır. Yabancıotlarla mücadele şekilleri tek tek uygulanacağı gibi beraberde uygulanabilir. Mücadele şekillerinin birlikte kullanılması, mücadele edilecek yabancıot türünün biyolojisinin bilinmesi, ekolojik isteklerinin bilinmesi ve bu bilgilerin değerlendirilerek mücadele yönteminin planlanması yabancıot ile mücadelede başarılı kılacaktır.Bu çalışma ise Çanakkale ili Yenice ilçesinde kapya biber yetiştiriciliğinde yabancıot meselesinin tespiti, sorun olan yabancıotların türleri, yoğunlukları ve bölgedeki kapya biber yetişticiliğinin genel sorunlarının tespitini belirlemek için yapılmıştır
dc.description.abstractKapya pepper is an industrial pepper types as well as using fresh. It is also subject of international trade. Çanakkale is one of the foremost kapya pepper producing provinces. Weeds are problems in kapya pepper as well as other crops. In this study, views of farmers on weeds and weed control in kapya pepper will be found out through out face to dace discussions. Selected fields will be followed to find out general weed problem and effect of farmer applications on weeds.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇanakkale`de kapya biberi ( Capsicum annuum cv. Kapija ) yetiştiriciliğinde yabancıot meselesinin tespiti: yenice örneği
dc.title.alternativeDetermination of weed problems in kapya pepper (Capsicum annuum cv. Kapija) in the çanakkale province of Turkey: Case of the Yenice district
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-15
dc.contributor.departmentBitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPepper
dc.identifier.yokid10222732
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid602479
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess