Show simple item record

dc.contributor.advisorGürsoy, Ayla Akkaş
dc.contributor.advisorGüler, Handan
dc.contributor.authorErkaya, Reyhan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:39Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:39Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600948
dc.description.abstractAnnelerin anne sütünü artırmaya yönelik aldıkları besinleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışma, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il merkezinde bulunan 15 Aile Sağlığı Merkezinde yapılmıştır. Örneklemi 335 anne olmuştur.Veriler araştırmacı tarafından literatüre göre hazırlanan soru formuyla toplanmıştır. Verilerin toplanabilmesi için Trabzon Valiliğinden resmi izin alınmış, anneler araştırma hakkında bilgilendirilmiş ve yazılı onamları alınmıştır. Veriler araştırmacı ve araştırma hakkında bilgilendirilmiş bir sağlık çalışanı olan anketör tarafından 15 Aile Sağlığı Merkezinde yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak doldurulmuştur. Veriler 11.02.2011-22.04.2011 tarihlerinde toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile yüzdelik (%), sayı, Ki-kare, Fisher Ki-kare ve Yates düzeltmesi kullanılmıştır.Yaş ortalaması 28.48 + 4.75 olan annelerin, %51.6'sı ilköğretim mezunu, %75.5'i ev hanımı, %78.5'i kentte yaşayan ve %58.8'i 600-1200 TL gelire sahiptir.Annelerin %86.3'nün gebeliği planlı, %85.1'i sütlerini artırmak için bir uygulama yapmış, %74.0'ı yeterli ve dengeli beslenmiştir. En çok su (%93.0), sebze-yeşillik (%87.7), çorba (%69.1), komposto (%48.1), meyve (%39.2), rezene çayı (%34.7), Humana Stil Tea (%27.4), sütlü tatlılar (%26.6) ve bulgur pilavının (%24.2) anne sütünü artırdığına inanmaktadırlar.Yapılan istatistiksel analizde annelerin anne sütünü artırmak için herhangi bir uygulama yapma durumu ile aylık gelir, evde yaşanılan kişi ve hamileliğinin planlı olması arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p<0.05).Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Anne Sütünü Artıran Yiyecek ve İçecekler
dc.description.abstractThis descriptive study done to determine the nutrients taken by mothers to improve breast milk, in the city centre at 15 Family Health Centers of Trabzon Provincial Health Directorate. The sampling group included 335 mothers.The data were collected with the questionnaire prepared according to the literature by the researcher. Prior to data collection, official permission was taken from the Governor of Trabzon; mothers were informed about the study and their written informed consent was taken. The data were collected by the researcher, who is a health worker, at 15 Family Health Centers through face to face interviews. The data were collected between 11.02.2011 and 22.04.2011.Descriptive statistics with the percentage number (%), Chi-square, fiher chi-square, and Yates correction were used for data evaluation.Of the mothers with 28.48+4.75 mean age, 51.6% were elementary and secondary school graduates, 75.5% were housewives, 78.5% lived in the city center, and 58.8% had low income.86.3% of the mothers thought they had planned pregnancy, and 76.1% thought their milk was sufficient. 85.1% of the mothers had an application to increase their milk and 74.0% had balanced diet. Mostly, water (93.0%), vegetables-green plants (87.7%), soup (69.1%), compost (48.1%), fruit (39.2%), fennal tea (34.7%), Humana tea (27.4%), dairy desserts (26.6%), and bulgur pilaf (24.2%) were believed to increase breast milk.In the statistical analysis, there was a significant relationship between the method used to increase breast milk and monthly income, the people living at home, and the planned pregnancy (p<0.05).Key Words: Breast milk, The Foods and drinks that increase breast milken_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKadın Hastalıkları ve Doğumtr_TR
dc.subjectObstetrics and Gynecologyen_US
dc.titleAnnelerin anne sütünü artırmaya yönelik aldıkları besinler
dc.title.alternativeThe foods that the mothers consume to increase their brast milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEbelik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmMothers
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmFeeding behavior
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmFood
dc.identifier.yokid441622
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid336750
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess