Show simple item record

dc.contributor.advisorSümer, Zeynep
dc.contributor.authorTaşkin, Ayşe Hümeyra
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:35Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:35Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600898
dc.description.abstractBruselloz ülkemizde yaygın görülen; halk sağlığı, hayvan endüstrisi ve ekonomik kayıpları yönünden güncelliğini koruyan önemli zoonotik bir enfeksiyondur. Bu çalışma ile açıkta satılan çiğ süt ve süt ürünlerinin Brucella IgG pozitifliğinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmamızda ilk olarak 250 çiğ süt, 100 beyaz peynir, 50 tereyağ ve 50 adet yoğurt örneği olmak üzere toplam 450 örnek Brucella IgG pozitifliği yönünden ELISA yöntemiyle araştırılmıştır. Sivas il merkezi ve çevre köylerinden alınan 150 adet çiğ süt örneğinin 85 (% 56.6) tanesi, Tokat il merkezi sokak sütçüleri ile Tokat'ın Reşadiye ve Pazar ilçelerinden temin edilen toplam 100 adet çiğ süt örneğinin 32 (% 32) tanesi Brucella IgG yönünden pozitif bulunmuştur. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde iller arasındaki fark anlamlıdır (p=0.000). Sivas il merkezinde toplanan 50 adet beyaz peynir örneğinin 2 (% 4) tanesi, Tokat il merkezinde toplanan 50 adet beyaz peynir örneğinin 9 (% 18) tanesi Brucella IgG yönünden pozitif bulunmuştur. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde iller arasındaki fark anlamlıdır (p=0.02). Yoğurt ve tereyağ örneklerinin hiçbirinde Brucella IgG antikorları yönünden pozitiflik saptanamamıştır.Çalışmamızda ikinci bir araştırma konusu olarak farklı yoğunluklarda hazırlanan Brucella melitensis (RSKK 310) ve Brucella abortus (RSKK 279) bakterileri suşlarının, 3 farklı kaynaktan elde edilen (A, B marka ve ev yapımı) kefir içersinde yaşam süreleri araştırılmıştır. Bakteriler A ve B marka kefirde 24, 48, 72. saat aralığında canlılığını sürdürürken 240 saatten itibaren üreyememektedir. Ev yapımı kefir içersinde ise 0-24 saat aralığında canlılığını sürdürürken 24 saatten itibaren üreyememektedir. Bu çalışma Sivas ve Tokat illerinde süt ve süt ürünlerinde Brucella cinsi bakterilerin bulunduğunu, süt ve süt ürünlerinin bruselloz bakımından risk oluşturabileceğini göstermiştir. Ayrıca probiyotik fermente bir süt içeceği olan kefirde Brucella'nın en çok 10 gün canlı kalabildiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractBrucellosis is a common and important zoonotic infection which is always up-to-date in terms of public health, animal industry and econmical loss. In this paper it was aimed to determine Brucella IgG positivenss in raw milk and milk products sold unpacked. In our study firstly, 450 samples consisting of 250 raw milk, 100 white cheese, 50 butter and 50 yoghurt samples were researched by ELISA method in terms of Brucella IgG positivensis. 85(%56.6) of 150 raw milk samples obtained from Sivas city center and neighbouring villages, 32(%32) of 100 raw milk samples obtained from Tokat city center, milkmen on streets, Resadiye and Pazar borough of Tokat were detected positive with regard to Brucella IgG. When evaluated statistically, the difference between the cities is significant (meaningfull) (p=0.00). 2(%4) of 50 white cheese samples gathered from Sivas city center and 9(%18) of 50 white cheese samples were detected positive in terms of Brucella IgG. When evaluated statistically, the difference between the cities is significant (p=0.02). None of the yoghurt and butter samples were detected positive in terms of Brucella IgG antibodyAs a second research subject, the lifetime of the strains of Brucella melitensis (RSKK 310) and Brucella abortus (RSKK 279), prepared in different density, in Kefir obtained from three different sources (A, B brand and home-made) was studied. Bacteria survive 24, 48, 72. hours in A and B brand kefir, and they cannot multiply as from 240 hour. Bacteria in homemade kefir survive between 0-24 hour and cannot multiply as from 24 hours. This study showed the presence of Brucella bacteria in milk and milk products in Sivas and Tokat, and it indicated that milk and milk products can creat risk in terms of Brucellosis. Also, it was concluded that in kefir, a probiotic fermented milk drink, Brucella can survive at most 10 days.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleSivas ve Tokat illerinde tüketime sunulan açık sütlerde ve süt ürünlerinde Brucella antikorlarının ELISA yöntemiyle araştırılması ve Brucella melitensıs ve Brucella abortus`un kefirdeki yaşam sürelerinin tayini
dc.title.alternativeResearching Brucella presence by ELISA method in milk and milk products which are consumed in Sivas and Tokat territories and obtaining life time of Brucella melitensis and Brucella abortus bacteria in kefir
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBrucella
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmKefir
dc.subject.ytmBrucella-abortus
dc.subject.ytmBrucellosis
dc.identifier.yokid421088
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid336586
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess