Show simple item record

dc.contributor.advisorGülçubuk, Ali
dc.contributor.authorÖzler, Hakan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:11Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:11Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600610
dc.description.abstractKüreselleşmeye bağlı olarak değişimin giderek artan hızı, karmaşıklığı, teknolojik gelişmeler sonucunda rekabetin artması işletmelerin dış kaynak kullanımını bir yönetim stratejisi olarak benimsemelerine yol açmıştır. Küreselleşme ve teknolojideki hızlı gelişmelerin etkisiyle oluşan yoğun rekabet ortamında işletmeler varlıklarını koruyabilmek hızlı ve esnek yapılara sahip olabilmek, artan maliyetlerini kontrol altına alabilmek, ekonomik dalgalanma ve belirsizliklerin oluşturduğu risklerden en az etkilenmek için temel fonksiyonlarını (core competence) belirleyip diğer alanlardaki faaliyetlerini organizasyonları dışından dış kaynak kullanımı (outsourcing) ile karşılamaları gerekmektedir.Yapılan araştırmalar ülkemizde dış kaynak kullanım alanlarının başında toplu yemek hizmeti, ulaşım, lojistik, temizlik ve güvenlik hizmetlerinin geldiğini göstermektedir. Toplu yemek hizmeti, ticari yemek hizmetleri ile birlikte hazır yemek sektörünün alt kollarını oluşturmaktadır. Özel sektördeki işletmelerin çalışanların toplu yemek hizmetlerini dış kaynak kullanımı ile karşılanmasıyla birlikte bir kamu kurumu olan Türk Silahlı Kuvvelerde bu alanda ki çalışmalarına başlamıştır.Bu çalışmada Türk Silahlı kuvvetlerinin yeni görev anlayışı ve 2001 yılında yayınladığı yeni lojistik konsepti çerçevesinde yürütülen toplu yemek hizmetlerinin dış kaynak kullanımı ile karşılanmasının sebepleri, işleyişi, fayda ve sakıncaları incelenerek, mevcut uygulamanın sonuçlarına göre uygulamanın önündeki sakıncalar ve çözüm yolları değerlendirilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde dış kaynak kullanımının mevcut literatürle açıklanmış, ikinci bölümde ise toplu yemek hizmeti ve dış kaynak kullanımı ilişkisi değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut toplu yemek hizmetleri ile bu hizmetlerin dış kaynak kullanımı ile karşılanması arasındaki karşılaştırma yapılarak, uygulama sonuçlarının değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu sayede toplu yemek hizmetlerinin dış kaynak kullanımı ile karşılanmasının hangi tip birliklerde daha faydalı olacağı, muhtemel sakıncaları ve bunların ortadan kaldırılmasına ilişkin çözüm yolları belirlenmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractIncreasing velocity of evolution depending the globalization, complexity of evolution and increasing competition as a result of technological improvements, all these caused outsourcing to be a management strategy. In case of hard competition formed by globalization and rapid evolution in technology, firms should find out their basic functions and should go on their activities on other areas by outsourcing which is out of organization, in order to protect their existence ,have fast and flexible structure ,be able to put increasing costs under control, be less affected by risks caused by economic waving and uncertainty.Surveys reveals that outsourcing areas in our country are quantity food service, transportation, logistic, cleaning service and security services. Quantity food service and commercial caterings form the branches of present food catering sector while quantity food service of employees is done by outsourcing at private sector, Turkish Armed Forces started to study on this area.In this study reasons ,execution, advantages and disadvantages of that quantity food service of Turkish Armed Forces is done by outsourcing considering the logistic concept published by Turkish Armed Forces in 2001,is surveyed and possible problems and their solutions in application are analyzed considering the results of present application.Outsourcing is explained by present literature at first part of the study while catering and its relations with outsourcing is analyzed at second part. At the last part; quantity food service of Turkish Armed Forces is compared to outsourcing and the results are analyzed. Therefore, possible problems and their solutions in quantity food service and in which type of units quantity food service can be more usefull, are tried to be determined.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTürk Silahlı Kuvvetleri`nde yemek hizmetlerinin dış kaynak kullanımı (outsourcing ) ile karşılanması
dc.title.alternativeThe outsourcing of food service in Turkish Armed Forces
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9002074
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid230560
dc.description.pages113
dc.publisher.disciplineMuhasebe Finansman Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess