Show simple item record

dc.contributor.advisorKocabıyık, Habib
dc.contributor.authorHan, Mustafa Burak
dc.date.accessioned2021-05-07T08:57:07Z
dc.date.available2021-05-07T08:57:07Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-12-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600568
dc.description.abstractKültür ve istiridye mantarının kuruma özellikleri, kuruma süresi (KS), özgül enerji tüketimi (Eö) ve kalite parametreleri üzerine infrared emitter gücünün (300, 400 ve 500 W) ve hava hızının (1.0, 1.5 ve 2.0 m/s) etkileri araştırılmıştır. Mantarların kurutma deneyleri sürekli ve kesikli (on/off) ısıtma moduyla gerçekleştirilmiştir. İstiridye mantarı için sürekli kurutma modunda 300, 400 ve 500 W infrared emitter gücünde kuruma süresi (KS) sırasıyla 108-153, 87-96 ve 78-87 dakika arasında değişmiştir. İstiridye mantarı için kesikli kurutma modunda 300, 400 ve 500 W infrared emitter gücünde KS sırasıyla 204-282, 171-234 ve 174-165 dakika arasında değişmiştir. KS, 300, 400 ve 500 W emitter gücü, kültür mantarı için sürekli kurutma modunda sırasıyla 243-258, 192-255 ve 174-261 dakika arasında değişmiştir. 300, 400 ve 500 W gücünde kesikli kurutma modunda KS sırasıyla 477-564, 348-522 ve 450-500 dakika arasında değişmiştir. İnfrared emitterin sürekli çalışmasında 300, 400 ve 500 W emitter gücünde istiridye mantarları için tüm hava hızlarında özgül enerji tüketimi sırasıyla 6.45-10.81, 6.73-7.67 ve 7.34-8.62 MJ / kg arasında değişmiştir. Bununla beraber, istiridye mantarları için aynı kurutma koşullarında kesikli emitter çalışma modunda özgül enerji tüketimi sırasıyla 5.16-7.24, 6.5-8.09 ve 7.22-7.93 MJ / kg arasında değişmiştir. İnfrared vericinin sürekli çalışmasında 300, 400 ve 500 W emitter gücünde ve kültür mantarları için tüm hava hızlarında özgül enerji tüketimi sırasıyla 13.70-18.23, 15.35-19.72 ve 17.24-25.21 MJ / kg arasında değişmiştir. Ayrıca, aynı kurutma koşullarında emitterin kesikli çalışmasında özgül enerji tüketimi sırasıyla 12.43-14.48, 12.30-18.05 ve 21.87-19.19 MJ / kg arasında değişmiştir. Tüm kuruma koşulları için büzülme oranı % 17,44 ile % 40,41 arasında bulunmuştur. Toplam renk değişimi, her iki mantar için sürekli kurutmada 7.44 ile 35.54, kesikli kurutmada 10.58 ve 26.02 arasında değişmiştir. Ancak, genel olarak artan hava hızı ile kuruma süresi uzarken, artan emitter güç ile kısaltılmıştır.
dc.description.abstractThe effects of infrared radiation power (300, 400 and 500 W) and air velocity (1.0, 1.5 and 2.0 m/s) on drying characteristics, drying time (KS), specific energy consumption (Eö) and quality parameters of oyster and button mushroom were investigated. Drying experiments of mushrooms were carried out with continuous and intermittent (on/off) infrared heating. KS at 300, 400 and 500 W infrared emitter power varied between 108-153, 87-96, and 78-87 minute at continuous drying mode for oyster mushroom, respectively. KS at 300, 400 and 500 W infrared emitter power varied between 204- 282, 171-234 and 174-165 minute at intermittent drying mode for oyster mushroom, respectively. KS at 300, 400 and 500 W infrared emitter power ranged from 243-258, 192-255 and 174-261 minute at continuous drying mode for button mushroom, respectively. KS at 300, 400 and 500 W infrared emitter power ranged from 477-564, 348-522 and 450-500 minute at intermittent drying mode for button mushroom, respectively. Specific energy consumption in continuous operation of infrared emitter at 300, 400 and 500 W of emitter power and all air velocity for oyster mushrooms respectively varied between 6.45-10.81, 6.73-7.67 and 7.34-8.62 MJ/kg. Also, specific energy consumption in intermittent operation of infrared emitter at the same drying conditions for oyster mushrooms respectively ranged from 5.16-7.24, 6.5 -8.09 and 7.22-7.93 MJ/kg. Specific energy consumption in continuous operation of infrared emitter at 300, 400 and 500 W of emitter power and all air velocity for button mushrooms respectively varied between 13.70-18.23, 15.35-19.72 ve 17.24-25.21 MJ/kg. Also, specific energy consumption in intermittent operation of infrared emitter at the same drying conditions respectively ranged from 12.43-14.48, 12.30-18.05 and 21.87-19.19 MJ/kg. They were also significantly affected by process variables. Shrinkage ratio was found between 17.44% and 40,41 % for all drying conditions. Total color change varied between 7.44 and 35.54 for continuous drying, 10.58 and 26.02 for intermittent drying, respectively. However, drying time was prolonged with increasing air velocity, while it was shortened with rising infrared power.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMantar kurutmada infrared kurutma tekniğinin kullanılması
dc.title.alternativeUsing infrared technics for drying of mushroom
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-17
dc.contributor.departmentTarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10277923
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid603815
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess