Üretim sürecinde istatistiksel proses kontrol ve işletme uygulamaları
dc.contributor.advisor | Özdil, Tuncer | |
dc.contributor.author | Örümlü, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:57:03Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:57:03Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600519 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, bir gıda işletmesinde İstatistiksel Proses Kontrol Tekniğinin üretim sürecinde kullanılarak olası sorunların tespit edilebilmesi incelenmiştir.Araştırmada, öncelikle üretim yönetimi ve kalite kavramlarına, bunların birbirleriyle ilişkilerine değinilmiştir. Uygulama yaptığımız işletmenin bulunduğu sektör olan gıda sektöründe üretim yönetimi, sorun belirleme ve çözme teknikleri olan akış diyagramları, işaret çizelgeleri, pareto analizleri, neden-sonuç diyagramları, histogramlar, dağılma diyagramları, kontrol grafikleri, beyin fırtınası ... vb gibi yöntemlere de uygulama yapılan işletmeden seçilmiş gerçek uygulamalarla değinilmiştir.Gıda sektöründe yapılan incelemeler esnasında sözleşmeli hammadde tedariğinin, işletmelerin yasalarda belirlenen sınırlarda kimyasal kalıntı içeren ürün üretebilmeleri ve maliyetlerini düşürebilmeleri için, tüketicilerin ise güvenli gıda tüketebilmeleri için önemli bir kavram olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca verimliliğin ve hammadde kalitesinin artması için çiftçilerin takip ve kontrol edilmeleri gerekmektedir. Toplam Kalite Yönetimi felsefesinde, kalitenin, işletmenin ilişkide olduğu tüm birimlerde, yani sistemin tamamında gerçekleştirilmesi hedeflendiğinden sözleşmeli tarım ile çiftçilerin takip ve kontrolünün Toplam Kalite Yönetimini gerçekleştirmede de ciddi katkılarının olduğu açıktır. Çalışmamızda sözleşmeli tarım, gıda işletmeleri için özellikle Toplam Kalite Yönetimi açısından incelenmiştir.Yapılan uygulama sonucunda, İstatistiksel Proses Kontrol tekniği kullanılarak, salça üretiminde, istenen miktardan fazla dolum yapılması sorunu belirlenmiş, sorun maliyet açısından incelenmiş ve sorunun giderilmesi için önerilerde bulunulmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study, finding and solving the probable problems in the production process in the firms which produce foods by using Statistical Process Control are searched.First of all, production management and quality concepts and their relationship with each other are mentioned. In addition to this, Food Industry is described and its place in the economy of Turkey is explained. According to the study, Statistical Process Control technique and Total Quality Management techniques are searched with the samples from the company which is observed.While Food Industry is searched, it is understood that contractual agriculture is important for both the companies to produce goods with the ratio of pesticide residue which is determined by the law and to cost down and the customers to consume safe and healthy food. Moreover, it is necessary to follow and control the farmers in order to increase fertility and the quality of raw material. When it is thought that in total quality management, all the functions have great roles to achieve quality, the importance of following and controlling the farmers with contractual agriculture can be seen better.At the end of the study, problem of over-filling in tomato paste production process is found out with the Statistical Process Control. The problem is researched in view of cost criterion and suggestions to solve it are given. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Üretim sürecinde istatistiksel proses kontrol ve işletme uygulamaları | |
dc.title.alternative | Statistical process control in production process and factory practices | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9000046 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 230553 | |
dc.description.pages | 164 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |