Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztürk, Ömer Faruk
dc.contributor.authorAksoy, Enver Burak
dc.date.accessioned2021-05-07T08:56:53Z
dc.date.available2021-05-07T08:56:53Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600395
dc.description.abstractGelişen sanayi toplumlarında, artan iş gücü ile çalışma ortamında oluşabilecek tehlikeler ve riskler gün geçtikçe artmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli olan bitkisel sıvı ve katı yağ üretim tesislerinde hekzan patlaması, elektrik nedenli yangınlar ve yaralanmalar gibi birçok fiziksel, kimyasal, mekanik vb. tehlikeler bulunmaktadır. Bu çalışmada 2018 yılında Afyonkarahisar ilinde bitkisel sıvı yağ üretim tesisinde, risk değerlendirilme metodolojisi 5x5 L tipi matris kullanılarak değerlendirilmiştir. Tesis üretim proseslerinde aşamalara göre ürün-kabul, yükleme-boşaltma, hammadde depolama, ayıklama-presleme, mekanik bakım, ekstraksiyon, rafinasyon ve dış saha olarak 8 adet tehlike alt boyutu ortaya çıkmıştır. Risk değerlendirme sonucunda tesiste toplam 49 adet risk belirlenmiştir. Bu risklerden tolere edilemeyen 3 riske derhal, 14 önemli riske birkaç ay içinde, 20 orta düzey riske yaklaşık 1 yıl içinde önlem alınması önerisinde bulunmuştur.
dc.description.abstractHazards and risks that may arise at workplace together with the increasing workforce have increased in developing industrial societies day after day. There are many physical, chemical and mechanical hazards such as hexane explosions, electrical fires and injuries among the production processes of vegetable oil and fat production facilities that are classified as hazardous in terms of occupational health and safety. These hazards should be identified in advance and measures should be taken against the risk of occurrence. In this study, the risk assessment performed by using 5x5 L type matrix in vegetable oil and fat production facility in Afyonkarahisar in 2018. According to the stages of the plant production processes, eight hazard sub-dimensions have emerged, namely as product-acceptance, loading-unloading, raw material storage, sorting-pressing, mechanical maintenance, extraction, refining and external field. In conclusion, a total of 49 risks were identified in the facility. It is recommended that precautions should be taken for 3 intolerable risks immediately, for 14 important risks within a few months and 20 intermediate risks within a year.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleBitkisel sıvı ve katı yağ sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
dc.title.alternativeApplication of occupational health and safety in vegetable oil and fat production industry
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-31
dc.contributor.departmentİş Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10311710
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid606312
dc.description.pages138
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess