Bitkisel sıvı ve katı yağ sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
dc.contributor.advisor | Öztürk, Ömer Faruk | |
dc.contributor.author | Aksoy, Enver Burak | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:56:53Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:56:53Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-31 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600395 | |
dc.description.abstract | Gelişen sanayi toplumlarında, artan iş gücü ile çalışma ortamında oluşabilecek tehlikeler ve riskler gün geçtikçe artmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli olan bitkisel sıvı ve katı yağ üretim tesislerinde hekzan patlaması, elektrik nedenli yangınlar ve yaralanmalar gibi birçok fiziksel, kimyasal, mekanik vb. tehlikeler bulunmaktadır. Bu çalışmada 2018 yılında Afyonkarahisar ilinde bitkisel sıvı yağ üretim tesisinde, risk değerlendirilme metodolojisi 5x5 L tipi matris kullanılarak değerlendirilmiştir. Tesis üretim proseslerinde aşamalara göre ürün-kabul, yükleme-boşaltma, hammadde depolama, ayıklama-presleme, mekanik bakım, ekstraksiyon, rafinasyon ve dış saha olarak 8 adet tehlike alt boyutu ortaya çıkmıştır. Risk değerlendirme sonucunda tesiste toplam 49 adet risk belirlenmiştir. Bu risklerden tolere edilemeyen 3 riske derhal, 14 önemli riske birkaç ay içinde, 20 orta düzey riske yaklaşık 1 yıl içinde önlem alınması önerisinde bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | Hazards and risks that may arise at workplace together with the increasing workforce have increased in developing industrial societies day after day. There are many physical, chemical and mechanical hazards such as hexane explosions, electrical fires and injuries among the production processes of vegetable oil and fat production facilities that are classified as hazardous in terms of occupational health and safety. These hazards should be identified in advance and measures should be taken against the risk of occurrence. In this study, the risk assessment performed by using 5x5 L type matrix in vegetable oil and fat production facility in Afyonkarahisar in 2018. According to the stages of the plant production processes, eight hazard sub-dimensions have emerged, namely as product-acceptance, loading-unloading, raw material storage, sorting-pressing, mechanical maintenance, extraction, refining and external field. In conclusion, a total of 49 risks were identified in the facility. It is recommended that precautions should be taken for 3 intolerable risks immediately, for 14 important risks within a few months and 20 intermediate risks within a year. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Kazalar | tr_TR |
dc.subject | Accidents | en_US |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Bitkisel sıvı ve katı yağ sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | |
dc.title.alternative | Application of occupational health and safety in vegetable oil and fat production industry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-31 | |
dc.contributor.department | İş Güvenliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10311710 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 606312 | |
dc.description.pages | 138 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |