Show simple item record

dc.contributor.advisorBaycan, Fatma
dc.contributor.authorDoğan, Ogün Mutlu
dc.date.accessioned2021-05-07T08:56:50Z
dc.date.available2021-05-07T08:56:50Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600351
dc.description.abstractHer iş yeri yapılan işin nevi ne olursa olsun tespit edilmiş ya da tecrübe edilmemiş tehlike unsurlarını ve risk faktörlerini bünyesinde barındırır. Söz konusu bu tehlike unsurlarının ve risk faktörlerinin önceden tespit edilip ortadan kaldırılması, mümkün değil ise tolere edilebilir seviyeye indirgenmesi önemlidir. Bu çalışmada 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda kanunun uygulanmasında istisna olarak belirtilen askeri bir tesis olan kışla yemekhanesinde iş güvenliği kapsamında tehlike unsurları ve risk faktörleri tespit edilmiş, tespit edilen söz konusu hususlar hakkında tavsiye niteliğinde çözüm önerileri sunulmuştur.Kışla yemekhanesinde risk değerlendirmesi yaparken Fine – Kinney Metodu kullanılmıştır. Doğru bir ölçüm yapılabilmesi için birlik kayıtlarından faydalanılmıştır.Yapılan çalışma neticesinde 104 risk faktörü tespit edilmiş ve önem derecesine göre tasnif edilmiştir. Toplam 104 riskin, 46'sının Kabul Edilebilir Risk, 26'sının Kesin Risk, 6'sının Önemli Risk, 16'sınınYüksek Risk, 10'unun Tolerans Gösterilemez Risk seviyesinde olduğu görülmüştür. Tespit edilen risklere karşı alınması gereken önlemler de belirlenerek, sıralanmıştır.
dc.description.abstractEvery workplace has hazard components and risk factors which are identified or unexperienced. It is important to reduce these hazard components and risk factors, if it's not possible to reduce them.In this study, hazards and risk factors have been identified in the military dining hall which is stated an exception in the implementation of the law in Occupational Health and Safety law no: 6331. Besides, solutions proposals for these issues are presented.Fine Kinney Method was used while performing risk assessment in military dining hall. Union records were used for accurate measurement. As a result of the study, 104 risk factors were determined and classified according to significance level. Total of 104 risks, 46 risks were acceptable, 26 risks were certain, 6 risks were important, 16 were high risks, 10 were unacceptable risks – were identified. Solutions for each identified risk factors were also presented as recommendations.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleİş sağlığı ve güvenliğinde risk değerlendirmesi: Çanakkale ilinde bulunan askeri kışla yemekhanesinde bir uygulama
dc.title.alternativeRisk assesment on occupational health and safety: An application in military food service area in Çanakkale
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-23
dc.contributor.departmentİş Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10297797
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid604736
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess