Show simple item record

dc.contributor.advisorAy, İfakat Canan
dc.contributor.authorNardali, Sinan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:56:34Z
dc.date.available2021-05-07T08:56:34Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/600209
dc.description.abstractSon yıllarda üretim ve ticaret faaliyetlerinin etik yönü giderek daha da fazla tartışılır hale gelmiştir. Bu durum ?etik ticaret?, ?sürdürülebilirlik? ve ?doğal kaynakların çevreye zarar vermeden kullanılması? gibi konuların önemini arttırmıştır. Günümüz dünyasının en önemli sorunları arasında yer alan açlık, tarımsal üretimin sürdürülebilirlik açısından yeniden ele alınmasıyla çözülebilecektir. Organik ürünlere ilişkin olarak yapılan tüm çalışmalarda, bu üretim şeklinin ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilir bir tarım sistemin oluşturulabilmesi için şart olduğu vurgulanmaktadır.Organik tarım, her ne kadar gönüllülük esasına dayalı bir sektör olsa da sahip olduğu kar marjı ile yeni girişimlere açıktır. Ancak üzerinde durulması gereken önemli nokta; organik ürün konusunda faaliyet gösteren işletmeler, bu akımın temel yapıtaşı olan çevre ve insan sağlığına ilişkin etik ilkeleri hiçbir zaman göz ardı etmemelidir. Çünkü etik pazarlama anlayışının önemi ve toplumun bu konuya ilişkin hassasiyeti her geçen gün artmaktadır.Geniş anlamda organik tarım, doğal çevrenin ve doğal yaşamın korunması için sosyal sorumluluk çerçevesinde ürünlerin üretilmesidir. Bu çalışmayla organik ürün sektöründe bulunan taraflar üzerinde yapılan anket çalışması ve analizler yardımıyla üretici, tüketici, perakendeci ve sertifikasyon kuruluşlarından oluşan bu tarafların önem verdikleri değerler, sahip oldukları etik ilkeler ve karşılaştıkları sorunlar ortaya konulmuştur.Gelinen bu noktada organik ürün tüketicilerinin organik ürünlerden temel beklentisi; organik ürünlerin sağlık açısından zararlı olmaması yani sağlıklı olmasıdır. Bu nedenle organik ürünlerin kendilerinden beklenen sağlıklı olma gerekliliğini engelleyen her türlü üretim, perakendecilik ve sertifikasyon faaliyeti, etik açıdan da problem oluşturmaktadır. Diğer taraftan organik ürünlerin üretimi, sertifikalandırılması ve perakende satışı esnasında etik ilkeleri görmezden gelmek, bu ürünlerin pazarının gelişmesi önündeki en önemli engellerden birisidir. Bu tez çalışması ile organik ürünlerin pazarlanması ve sertifikalandırılması esnasında uyulması gereken çeşitli etik ilkeler de belirlenmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractIn recent years there has been a growing debate about ethical aspects of production and trade. This has evolved importance to ethical trade, sustainability and environmentally safe natural resources management. Nowadays world?s most important problem is hunger that could be solved by sustainable farming activities. All papers about organic farming bring out the importance of organic farming for protecting ecological balance and creating sustainable farming system.Although organic farming is a kind of volunteerism, it is open to new enterprises through it?s high margin of profit. But most important point is that new enterprises must never ignore organic farming?s basic ethical standards related to people and environment health. Because importance of ethical trade and people?s sensitiveness related to this topic are getting more and more important all around the world.Principles of organic agriculture are wide ranging and include concerns for safe food production for the environment, for animal welfare and for issues of social justice By this thesis we make some analysis on some organic agriculture players. As a result of this analysis, we bring up ethical standards, ethical problems and core values related to organic consumers, organic retailers, producers and certification institutes.At this point organic consumer?s basic expectation is healthiness of organic products. Therefore, any production, retailing and certification activities against healthiness of organic products can be create ethical problems. On the other hand ignoring ethical principles during the producing, certificationing and retealing organic products is a major impediment for marketing these products. The objective of this thesis is to illuminate ethic issues related to marketing and certificationing organic products.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleEtik pazarlama anlayışı çerçevesinde organik tarım ürünleri pazarlaması
dc.title.alternativeEthical trade and organic food marketing
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid331858
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid228796
dc.description.pages247
dc.publisher.disciplineİşletme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess