Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzbakkaloğlu, Beril
dc.contributor.authorÇetinkaya, Zafer
dc.date.accessioned2021-05-07T08:53:59Z
dc.date.available2021-05-07T08:53:59Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/599465
dc.description.abstractVI ÖZET Candida albicans suşlarının Candida dubliniensis identifikasyonu açısından yeniden değerlendirilmesi Kandida türleri sağlıklı bireylerin deri ve mukozalarında normal flora elemanı olarak bulunurlar. Bu mikroorganizmalar bazı hazırlayıcı etkenlerin varlığında infeksiyon etkeni olabilirler. Son 20 yıldır kandidaların neden olduğu infeksiyon insidansında artış saptanmaktadır. Kandida infeksiyonlarında en sık izole edilen tür Candida albicans' Ur. ilk olarak 1995' te Dublin' de Candida albicans' a fenotipik olarak çok benzeyen Candida dubliniensis susu tanımlanmıştır. Bu suş özellikle immun sistemi düşük (AIDS, diabetes mellitus vb.) hastalarda infeksiyon etkeni olarak gittikçe artan oranlarda saptanmaktadır. Candida dubliniensis' in flukonazol'a karşı hızla in vitro direnç geliştirmesi tedavide sorunlara yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı 1999-2000 tarihlerinde Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Klinik Mikoloji laboratuvarına gönderilen klinik örneklerden infeksiyon etkeni olarak tanımlanan Candida albicans suşları arasında Candida dubliniensis susunun olup olmadığını araştırmak ve tür belirlenmesinde CHROM Agar Candida besiyerinin güvenirliliğini saptamaktır. Çalışmamızda Candida albicans olarak izole ettiğimiz 140 susun retrospektif olarak değerlendirilmesi; API 20 CAUX, CHROM Agar Candida, Metil Blue-Sabouraud Dextroz Agar, Pirinçunu-Tween80 Agar, 42 QC ve 45 2C de Sabouraud Dextroz Agar besiyerlerinde üreme durumlarına göre yapılmıştır.140 adet susun ikisi (%1.43) Candida dubliniensis, 138' i (%98.57) Candida albicans olarak tanımlanmıştır. Sonuç olarak Candida albicans ve Candida dubliniensis' in tür ayrımında CHROM Agar Candida ve 45 9C Sabouraud Dextroz Agar yöntemlerinin birlikte kullanılmasının tanı özgüllüğü, maliyet ucuzluğu ve uygulama kolaylıklarından dolayı rutin tanıda kullanılmasının uygun olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler: Candida albicans, Candida dubliniensis, CHROM Agar Candida, identifikasyon.
dc.description.abstractVII SUMMARY Reevaluation of Candida albicans strains for the identification of Candida dubliniensis Candida species belong to the skin and mucosa floura of the healthy people. These microorganisms can cause infection under certain conditions. In the last two decades, there has been an increase in the incidence of the infections caused by Candida species. Candida albicans is the mostly isolated Candida species. The de-novo identification of Candida dubliniensis strain, which is phenotypically very close to Candida albicans was found in 1995. This strain is a growing cause of infection especially in immunocompromised patients (AIDS, diabetes mellitus ect.). Candida dubliniensis' showing quick in vitro resistance against flucanazole is causing problems in hte therapy. In this study, it is aimed to find out whether there is Candida dubliniensis strain in the clinical preperations from Celal Bayar University Faculty of Medicine Hospital Clinical Micology Laboratories identified as Candida albicans strains and to determine the reliabilty of the CHROM Agar Candida medium for identification of the species. In our study, the evaluation of 140 isolated strains of Candida albicans was performed retrospectively according to their reproductions API 20 CAUX, CHROM Agar Candida, Methyl-Blue Sabouraud Dextrose Agar, Rice Flour- Tween 80 Agar and Sabouraud Dextrose Agar at 42 SC and 45 SC. 2 (1.43%) of 140 strains were identified as Candida dubliniensis while 138(98. 57%) were identified as Candida albicans. It is concluted that combined use of CHROM Agar Candida and Sabouraud Dextrose Agar at 45 9C in the diferentiation of Candida albicans and Candida dubliniensis strains is convenient in the routine diagnosis for its specificity, cost-effectiveness and simplicity. Key words: Candida albicans, Candida dubliniensis, CHROM Agar Candida, Identification.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleCandida albicans suşlarının candida dubliniensis identifikasyonu açısından yeniden değerlendirilmesi
dc.title.alternativeReevaluation of candida albicans strains for the identification of candida dubliniensis
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid107744
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid107777
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess