Show simple item record

dc.contributor.advisorÇobanoğlu, Gökhan
dc.contributor.authorAkiner, Bariş
dc.date.accessioned2021-05-07T08:53:49Z
dc.date.available2021-05-07T08:53:49Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2020-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/599386
dc.description.abstractIV ÖZET Araştırmanın genel amacı Özel ve Resmi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılmasıdır. Araştırmada iki alt amaç daha incelenmiştir. Bunlardan ilki, iş doyumunu hangi faktörlerin (içsel-dışsal) etkilediğini saptamak, İkincisi de öğretmenlerin cinsiyet, yaş, medeni durum, çalıştıkları kurum, kıdem ve gelir durumları ile iş doyumu arasında istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık olup olmadığının analiz edilmesidir. Çalışmanın örneklemini, Manisa Merkez'de Özel Okullarda ve Devlet Okullarında görev yapan 102 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. İş doyumunu ve onu etkileyen faktörler, 1967 yılında D.J.Weiss, R.V.Dawis, G.W.England ve L.H.Lofguist tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Aslı Baycan (1986) tarafından çevrilen Minnesota Satisfaction inventory (Minnesota İş Doyumu Ölçeği) ile ölçülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgiler Formu ve Minnesota Satisfaction inventory kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 10,0 istatistik paket programı, araştırmanın güvenirliği için Cronbach Alpha yöntemi kullanılmıştır. SPSS 10,0 program yardımıyla cevapların Aritmetik Ortalama ve Standart Sapmaları hesaplanmıştır. Araştırmanın genel amacını, ilk alt amacını (içsel-dışsal faktörler) ve ikinci alt amaçta cinsiyet ve gelir değişkenlerinde ortalamalar arasındaki farklılığın istatiksel olarak anlamlı olup olmadığını saptamak için T-testi kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci alt amacına yönelik yaş, medeni durum ve kıdem değişkenlerinde ikiden fazla değerin aritmetik ortalamaları arasındaki farklılığın istatiksel olarak anlamlı olup olmadığını saptamak için Varyans Analizi (Anova) uygulanmıştır. İstatiksel olarak anlamlı çıkan kıdem değişkeninde, yapılan Varyans analizinde farklılığın kaynağını bulmak için ise Tukey LSD testinden faydalanılmıştır. Bulgularda, araştırmanın ilk amacına yönelik; Özel Okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin, Resmi Okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinden yüksek olduğu yönünde istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur.ÖZET (devam) Kıdem ve gelir değişkenlerinde, istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuş, yaş, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinde ise istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler : İş Doyumu, Beden Eğitimi, Öğretmen, Özel Okul, Resmi Okul.
dc.description.abstractVI SUMMARY The general Purpose of this study was to examine the Job Satisfaction levels of physical education teachers who work in Private and state Schools. Specifically, this study had two purposes. The first purpose was to determine which factors effected the job satisfaction (internal-external). The second purpose was to analyze whether there was a significant difference in job satisfaction levels in turns of gender, age, marital status, working institution seniority and income level. The participants were 102 physical education teachers from private (n=33) and state (n=69) schools in Manisa. Job Satisfaction and related factors were measured by using the Minnesota Satisfaction inventory that was developed by Weiss, et al. (1967) and translated in to Turkish by Baycan (1986). The data were collected through personal information forms and the Minnesota Satisfaction Inventory. The data were analyzed by using the SPSS 10.0 statistical package. For the descriptive statistics, mean and Standart Deviation of variables were reported. In addition, Cronbach's Alpha was reported for reliability purpose. Independent t-test was used to examine group differences. ANOVA was the preferred analysis for examining variables such as seniority, marital status and age. Prefered Poshoc test was Tukey LSD to reveal specific group differences. For the purpose, results revealed the job satisfaction levels of teachers who work in private schools were statistically different than the job satisfaction levels of teachers who work in state schools.vıı SUMMARY (continiued) While there were statistişcally significant differences in seniority and income variables, age, gender and marital status variables revealed no differences. In Job Satisfaction levels of private and state teachers. Key words: Job Satisfaction, Physical Education, Teacher, Private School,State School.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleÖzel okullarda ve resmi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılması (Manisa merkez örneği)
dc.title.alternativeResearch of job satisfaction physical education teachers who works college schools and private schools (Manisa central model)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-31
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid184692
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid164224
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess