Origanum sipyleum bitkisinin organik asitlerinin HPLC ile analizi
dc.contributor.advisor | Erdoğan, Yunus | |
dc.contributor.author | Ergün, Halime | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:44:53Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:44:53Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598990 | |
dc.description.abstract | ÖZET Origanum sipyleum Bitkisinin Organik Asitlerinin HPLC ile Analizi Bu çalışmada, Origanum sipyleum bitkisinin gövde, yaprak ve çiçeklerinin organik asit içeriği yönünden analizi ile elde edilen veriler sunulmaktadır. Bitkiler Manisa'nın Spil dağından toplandı. Bitkilerin gövde, yaprak ve çiçekleri diğer kısımlardan ayrıldı, temizlendi, 30-35°C de etüvde kurutuldu ve toz haline getirildi. Serbest ve kombine organik asitleri ekstrakte etmek için ayrı ayrı sulu infüzyon, alkali hidroliz ve asit hidrolizi yöntemleri ile üç farklı ekstre hazırlandı. Her bir ekstre sırasıyla petrol eteri, kloroform, dietil eter ve etil asetat ile fraksiyonlandırılıp, bir total organik asit ekstresi hazırlandı. Bu dört farklı çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ekstrelerden organik asitler preparatif ince tabaka kromatografisiyle teşhis edildi. İnce tabaka kromatografısinde, farklı çözücü sistemlerinde değişik reaktiflerle verdikleri renk reaksiyonları ve Rf değerleri standartlar ile karşılaştırıldı. Preparatif İ. T. K.' de elde edilen sonuçlar HPLC ile asetik asit-su (2:98) ve asetonitril-asetik asit-su (30:2:68) çözücü sistemleri kullanılarak doğrulandı. Sonuçta, Origanum sipyleum bitkisinin gövde, yaprak ve çiçeklerinden elde edilen doku ektrelerinde p-kumarik asit, vanilik asit, p-hidroksi benzoik asit, kafeik asit, ferulik asit ve sinnamik asitin varlığı tesbit edildi. | |
dc.description.abstract | SUMMARY Organic Acids Analysis of Origanum sipyleum Plant by HPLC In this work, the data on organic acid content analysis of stems, leaves and flowers of Origanum sipyleum plant are presented. Plant were collected from the Spil Mountain in Manisa. Stems, leaves and flowers of the plants were seperated from other parts of plants, cleaned up, dried in oven at 30-35 °C, and then powdered Three different extracts were prepared separately by aqueous infusion, alkaline hydrolysis and acid hydrolysis methods to extract free and combined organic acids. Each extract was fractioned in petroleum ether, chloroform, diethylether and ethylacetate, respectively, and a total organic acid extract was made. Organic acids from these extracts obtained by four differend solvent extractions were detected by preparative thin layer chromatography. In thin layer chromatography, Rf values were compared by standard in different solvent systems and indicator reaction were observed in the presence of several reagents as well. The results obtained in TLC was confirmed by HPLC using acetic acid-water (2:98) and acetonitrile-aceticacid-water (30:2:68) solvent systems. Finally, it was found that organic acids; p-coumaric acid, vanillic acid, p-hydroxy benzoic acid, caffeic acid, ferulic acid and cinnamic acid from the extracts of stems, leaves and flowers of Origanum sipyleum plant. VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Origanum sipyleum bitkisinin organik asitlerinin HPLC ile analizi | |
dc.title.alternative | Organic acids analysis of origanum sipyleum plant by HPCL | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Organic acids | |
dc.subject.ytm | HPLC method | |
dc.subject.ytm | Origanum sipyleum | |
dc.identifier.yokid | 50443 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 50443 | |
dc.description.pages | 40 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |