Show simple item record

dc.contributor.advisorArısoy, Kadir
dc.contributor.authorMakasçi, Ayşe
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:48Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:48Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598969
dc.description.abstractABSTRAKT Yüksek asitli yağlanıl rafinasyonunda önce asiditenin düşürülmesi endüstri için cazip bir uygulamadır. Bu çalışmada zamk ve wakslanndan anadırılmış, yüksek oranda serbest yağ asidi içeren zeytinyağının immobilize lipaz(Novozym 435) ile enzimatik deasidifikasyonu optimize edBdi. Novozym 435, bir triaçilgliserin lipazmÇEC 3.1.1.3) immobilize preparatıdır ve aynı zamanda etkin bir karboksiesteraz olarak da etkir. Novozym 435 in pozisyonal spesifîkliği reaktantlara bağlıdır. Bazı reaksiyonlarda 1,3 pozisyonal spesifîklik gösterirken bazılarında hiçbir pozisyonal spesifîkliği yoktur. Substratlan çözmek için organik çözücü gerekmeyip reaksiyon ortamına gerekli substratlar ve stökiyometrik miktarda gliserin ilave edildi. Reaksiyonda oluşan su vakum yardımı ile veya kuru azot gazı ile uçuruldu. Böyle yağların rafînasyonu yüksek asidife sebebiyle klasik melodlar ile zordur. Nötralleşme sonunda çok miktarda sabun elde edilîr ve oluşan emülsiyon önemli kayıplara sebep olur. Optimum koşullarda biyorafine edilmiş yağ teorik miktarda kostik çözeltisi ilave edilerek daha ileri düzeyde rafine edilir. m
dc.description.abstractABSTRACT The acidity reduction of high acid oils prior to refining could be an attractive application for industry. In this study was optimized the enzymatic deacidification of the degummed and dexawed olive oil with a high free fatty acid content, catalysed by an immobilized lipase (Novozym 435). Novozym 435 is a immobilized preparation of triacylglycerol hydrolase(EC 3.1.1.3) and at the same time it acts as an effective carboxylesterase. The positional specificty of Novozym 435 depends on the reactants. In some reactions Novozym 435 shows 1,3 positional specificity whereas in other reactions the lipase functions as a non positional specific lipase. No organic solvent is necessary to solubilize the substrates, which allows for the use of a reaction medium solely composed of the necessary substrates. The amount of glycerol added was stoichiometric. Water produced in the reaction evaporates due to the vacuum or by the bubbling dry nitrogen. Because of their very high acidity, refining such oils by usual conventional methods is indeed difficult. The large quantities of soaps obtained after neutralisation induce the formation of irreducible emulsions, leading to significant losses. The biorefined oil from the optimum conditions is further refined by adding a theoretical quantity caustic soda solution. nen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleYüksek asitli zeytinyağının immobilize lipaz ile deasidifikasyonu
dc.title.alternativeDeacidification of high acid olive oil by immobilized lipase
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmImmobilization
dc.subject.ytmOlive oil
dc.subject.ytmDeacidification
dc.identifier.yokid50428
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50428
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess