Show simple item record

dc.contributor.advisorNergiz, Cevdet
dc.contributor.authorYildiz, Hasan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:44Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:44Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598953
dc.description.abstractABSTRAKT Türkiye, dünya erik üretiminde onuncu sırada yer almaktadır. Türkiye'de yetiştirilen erik türleri; Prunus domestica, Prunus cerasifera, Pmnus institia, Prunus spinosa, Prunus divericata ve Prunus salicina'dır. Ege Bölgesi ise Türkiye'de en fazla erik üretilen bölgedir. Prunus domestica türü, Avrupa erikleri olarak da bilinir ve taze olarak tüketilmeleri yanında konserve ve özellikle de kurutma endüstrisinde kullanılır. Çalışmada Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde Ege Bölgesi'ne adaptasyonu sağlanan 1 1 erik çeşidi kimyasal kompozisyon ve besin değeri yönünden incelenmiştir. Meyvelerin yenebilen kısımlarında yapılan analizler sonunda bütün çeşitlerin ortalaması olarak, nem % 83.74, suda çözünür kuru madde % 15.55, kül % 0.55, protein % 0.75, toplam şeker % 9.65, titre edilebilir asitlik % 1.51, pH 3.46, askorbik asit 15.79 mg/100 g, sodyum 161.53 ppm, potasyum 2228.12 ppm, kalsiyum 25.47 ppm ve demir 4.70 ppm olarak bulunmuştur. VI
dc.description.abstractABSTRACT Türkiye is the tenth country in plum production in the world. The varieties of plum produced in Türkiye are Primus domestica, Primus cerasifera, Prunus institia, Primus spinosa, Primus divericata and Prunus salicina. Aegean district is the region where plum is produced the most. Primus domestica is known as European plums and are consumed freshly as well as used in canning and drying. In this project, 1 1 varieties of plum adapted to Aegean Region in Ege Agricultural Research Institute were investigated with respect to chemical compositions and nutritional values The average results of the analysis for edible parts of the faiits were found as follows: 83.74 % moisture, 15.55 % water soluble solids, 0.55 % ash, 0.75 % protein, 9.65 % total sugar, 1.51 % titratable acidity, pH 3.46, 1 5.79 mg/100 g ascorbic acid, 161.53 ppm sodium, 2228. 12 ppm potassium, 25.47 ppm calcium, 4.70 ppm iron Ven_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleEge bölgesine adaptasyonu sağlanan bazı Avrupa erik çeşitlerinin (P.domestica) kimyasal kompozisyonu ve besin değeri üzerine araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPlum
dc.subject.ytmAegean region
dc.subject.ytmNutritive value
dc.subject.ytmFruits
dc.identifier.yokid50412
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50412
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess