Sakkaroz poli esterlerin yeni bir yöntemle sentezi ve bazı özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Arısoy, Kadir | |
dc.contributor.author | Acar, Ramazan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:44:41Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:44:41Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2021-01-20 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598940 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada, ham ayçiçek yağından yola çıkarak, yeni bir yöntemle (Buot- te - Swanson) sentezlenen Sakkaroz poliesterlerin sebze ve meyveler üzerindeki koruyuculuk özelliği ile ilgili veriler sunulmuştur. Ham yağ, yerel bir yağ-sabun işletmesi olan Manisa Cidersan'dan alındı. Bu yağ önce zamk ve vakslardan temizlendi. Yağın serbest yağ asidi oranı % 0,9 ola rak ölçüldü Kalevi ortamda geri soğutucu altında ve ortamda oluşan suyun sürek li alındığı etkin şartlarda esterleşme reaksiyonuna tabi tutuldu. Elde edilen YAME MgS04 ile kurutuldu. Bu işlemlerden sonra Buchi döner evaporatöründe Shieh ve arkadaşları tara fından belirlenen optimum koşullarda [tepkime süresi: 11.5 saat, sentezleme sı caklığı 144°C ve substrat oranı (11,4 YAME/ Şeker) mol/mol oranındadır.] Boutte Swanson yöntemiyle SPE sentezi yapıldı, ve saflandırıldı. Sentezlenen ürünün viskozitesi normal yağlardan yüksek, rengi sarı, erime noktası 20°C, elde kaygan bir film tabakası oluşturması, suda çözünmemesi, klo roform, n-hegzan gibi organik çözücülerde çözündüğünün gözlenmesi, aynı çö- zücü ile yapılan TLC plakalarında ürün ve reaktif lekeleri arasında farklı Rf değer lerinin gözlenmesi SPE'lerin sentezlendiğini gösterir. Sonuçta sentezlenen SPE'lerin; 25°Cnin altındaki sıcaklıklarda, sebze ve meyveler üzerinde koruyuculuk özelliği gösterdiği tesbit edildi. Anahtar kelimeler: SPE (Olestra) sakkaroz Poliester, sakkaroz, YAME (Yağ asidi metil esterleri) -VII- | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this work, data on protective properties of sucrose polyesters which was synthesized with a new method (Boutte-Swanson) starting from crude sunflower oil on vegetables and fruits were presented. Crude oil was received from a local oil-soap company (Cidersan-Manisa) Firts, this oil was cleaned from qums and waxes This oil's free fatty acid content was measured as % 0,9 it was subjected to esterification reaction in basic medi um, at the active conditions (under condenser and at the mediums of water occu- red for continuous removal) It was dried with MgS04 Then, SPE was synthesized and purified with Boutte-Swanson method in Buchi rotary evaporator under optimum conditions determined by Shieh et all. [reaction time of 11.5 hour, synthetic temperature of 144°C and ratio of substrate (11.4 FAME/sucrose) mol/mol] Higher than normal oils viscosity of product which was synthesized, yellow color melting point at 29°C, formation of slippery thin layer on hands, insolubility in water, solubility in some onganic solvents, such as chloroform and n-hexane, different Rf valves of product and reactants on TLC plates show that SPE was synthesized. As result, it was determined that the synthesized SPE's show protective pro perties an vegetables and fruits under the tampareture of 25°C Keywords: SPE (olestra) sucrose polyesters, sucrose, FAME (fatty acid methyl esters) -VIII- | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Sakkaroz poli esterlerin yeni bir yöntemle sentezi ve bazı özelliklerinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-01-20 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Polyesters | |
dc.subject.ytm | Sucrose | |
dc.identifier.yokid | 65180 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 65180 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |