Show simple item record

dc.contributor.advisorKöse, Ergün
dc.contributor.authorSüngü, Özlem
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:29Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:29Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2021-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598884
dc.description.abstractTÜRKÇE ÖZET Buğdayların kalitelerinde çeşit ve çevre önemli rol oynar. Bu çalışmada Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen 1997 ve 1998 yıllarına ait üç farklı lokasyonda- Altıntaş, Sandıklı ve Sivaslı- yetiştirilen altı çeşit -Gün, Kutluk, Gerek, Bezostoya, Sultan ve Kırgız- ekmeklik buğday örneklerinin kalitelerini belirlemek amacıyla fiziksel, kimyasal ve teknolojik analizler yapılmıştır. Ekmeklik buğdayların fiziksel özellikleri -bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane sertliği, tane iriliği ve verimi, kimyasal özellikleri -nem, kül ve protein miktarları ve teknolojik özellikleri -sedimantasyon değerleri ve gluten (yaş) - gluten index miktarları belirlenmiştir. Ekmeklik buğday unlarında nem, kül ve protein miktarları ve düşme sayısı, farinogram ve ekstensogram değerleri belirlenmiştir. Analizler sonucunda buğday kalite kriterlerinin çeşit, çevre ve yıldan yıla önemli ölçüde etkilendiği belirlenmiştir. YABANCI DİLDE ÖZET (İNGİLİZCE) Variety and environment are taken very important role in the wheat quality. In this research,, six bread wheat varieties-Gün, Kutluk, Gerek, Bezostoya, Sultan ve Kırgız- obtained from three locations- Altıntaş, Sandıklı ve Sivaslı-, product of two years 1997 and 1998, were used in order to determine the quality characteristics of varieties; physical, chemical and technological analysis were investigated which were assured from Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü. The physical properties weight of 1000 grain, test weight, vitreousness, grain largeness and yield; chemical properties moisture, ash and protein contents, technological properties sedimantation test and gluten-gluten index values of the bread wheat (wholemeal) were determined.Chemical properties moisture, ash and protein contents; technological properties falling number, values of farinogram and extensogram of the bread wheat flour were determined. When all the wheat properties considered, it was determined that the bread wheat quality criters was effected by the variety, environment and year to year in important proportion.
dc.description.abstractTÜRKÇE ÖZET Buğdayların kalitelerinde çeşit ve çevre önemli rol oynar. Bu çalışmada Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen 1997 ve 1998 yıllarına ait üç farklı lokasyonda- Altıntaş, Sandıklı ve Sivaslı- yetiştirilen altı çeşit -Gün, Kutluk, Gerek, Bezostoya, Sultan ve Kırgız- ekmeklik buğday örneklerinin kalitelerini belirlemek amacıyla fiziksel, kimyasal ve teknolojik analizler yapılmıştır. Ekmeklik buğdayların fiziksel özellikleri -bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane sertliği, tane iriliği ve verimi, kimyasal özellikleri -nem, kül ve protein miktarları ve teknolojik özellikleri -sedimantasyon değerleri ve gluten (yaş) - gluten index miktarları belirlenmiştir. Ekmeklik buğday unlarında nem, kül ve protein miktarları ve düşme sayısı, farinogram ve ekstensogram değerleri belirlenmiştir. Analizler sonucunda buğday kalite kriterlerinin çeşit, çevre ve yıldan yıla önemli ölçüde etkilendiği belirlenmiştir. YABANCI DİLDE ÖZET (İNGİLİZCE) Variety and environment are taken very important role in the wheat quality. In this research,, six bread wheat varieties-Gün, Kutluk, Gerek, Bezostoya, Sultan ve Kırgız- obtained from three locations- Altıntaş, Sandıklı ve Sivaslı-, product of two years 1997 and 1998, were used in order to determine the quality characteristics of varieties; physical, chemical and technological analysis were investigated which were assured from Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü. The physical properties weight of 1000 grain, test weight, vitreousness, grain largeness and yield; chemical properties moisture, ash and protein contents, technological properties sedimantation test and gluten-gluten index values of the bread wheat (wholemeal) were determined.Chemical properties moisture, ash and protein contents; technological properties falling number, values of farinogram and extensogram of the bread wheat flour were determined. When all the wheat properties considered, it was determined that the bread wheat quality criters was effected by the variety, environment and year to year in important proportion.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de bazı yörelerden temin edilen buğday çeşitlerinin kalitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the quality of wheat varieties which are supplied from some
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-02-05
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBread wheat
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid101537
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid98152
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess