Show simple item record

dc.contributor.advisorAydemir, Tülin
dc.contributor.authorÇetin, Kevser
dc.date.accessioned2021-05-07T08:44:28Z
dc.date.available2021-05-07T08:44:28Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2021-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/598881
dc.description.abstractÖZET Katalaz, kısmi indirgenmiş oksijen türleri ve H202 nin toksik etkisinden dokuların korunmasında önemli rol oynar. Tavuk karaciğer katalazı, NH4(S04)2 çöktürmesi, etanol- kloroform muamelesi, CM-Selüloz ve Sephadex G-200 kromatografisi kullanılarak saflaştırıldı. Jel fiitrasyon kromatografisi ile tavuk karaciğer katalazının molekül ağırlığı yaklaşık olarak 235000 Da bulundu. SDS-jel elektroforezi sonunda tavuk karaciğer katalazının molekül ağırlığı 57500 Da olarak bulundu ve 4 alt birimden oluştuğu tespit edildi. Spesifik aktivite 55765.5 U/mg olarak saptandı. Hem içeriğinin kabaca ölçülmesini sağlayan A407/A270 oranı 0.52 olarak bulundu. Enzimin Km değeri 100 mM olarak belirlendi. Enzimin 7.0-10.0 aralığında geniş bir pH optimumuna sahip olduğu görüldü. Tavuk karaciğer katalaz enziminin optimum sıcaklığı 25 °C olarak tespit edildi. Saflaştırılmış enzim aktivitesi KCN, NaN3, p-merkaptoetanol, DTT, iyodoasetamit tarafından inhibe edildi, fakat sodyum dietilditiyokarbomatın enzimi inhibe etmediği görüldü. vn
dc.description.abstractABSTRACT Catalase plays a major role in the protection of tissues from toxic effects of H202 and partially reduced oxygen species. It was purified chicken liver by NH4(S04)2 precipitation, ethanol-chloroform treatment, CM-Cellülose, Sephadex G-200 chromatography. The molecular weight of the native chicken liver catalase was estimated by gel filtration to be approximately 235000 Da. SDS-gel electrophoresis results indicated that chicken liver catalase consists of for apparently identical subunits with a molecular weight of about 57500 Da. The specific activity was found to be 55765.3 U/mg. The optical spectrum of the purified enzyme shows a Soret bant at 407 nm characteristic of heme and there was apparent reduction by dithionite. The ratio A407/A270 the index of hematin content relative to protein, was 0.52. The Km was found to be 100 mM. The maximal activity of the enzyme was observed at between 7.0- 10.0. The enzyme has a optimum reaction temperature at 25 °C. The activity of purified catalase is inhibited by azide, cyanide, (3-mercaptoethanol, DTT and iodoacetamide but chicken liver catalase was not inhibited by sodium diethlydithiocarbamate. vraen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleTavuk karaciğerinden katalaz enziminin saflaştırılması
dc.title.alternativePurification of catalase from chicken liver
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-02-05
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmCatalase
dc.subject.ytmPurification
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmCharacterization
dc.subject.ytmChickens
dc.identifier.yokid101532
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityCELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid98155
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess