Show simple item record

dc.contributor.advisorŞevik Eliçora, Sultan
dc.contributor.authorIşik, Hüseyin
dc.date.accessioned2021-05-07T08:37:51Z
dc.date.available2021-05-07T08:37:51Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-03-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597553
dc.description.abstractGÖR'ün larengo-farengeal manifestasyonlarından olan LFR'nin baş-boyun bölgesindeki olası etkileriyle ilgili daha önce yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır.Biz yaptığımız bu prospektif çalışmamızda LFR hastalarında tat fonksiyonlarını değerlendirdik.Bu çalışma 01.04.2014-01.04.2015 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi KBB polkliniğine başvuran hastalarda yapıldı.Çalışma reflü ve kontrol grubundan oluşmaktaydı.(RSİ) 13'ün üzerinde olan ve endoskopik muayene sonucunda (RBS) 7'nin üzerinde olan 50 hasta LFR tanısı alarak çalışmaya dahil edildi.Reflü grubunun 21'i erkek, 29'u kadın idi. Yaşları 17 ile 60 (ort.yaş 38.56) arasında değişiyordu.Aynı şekilde KBB polikliniğine başvuran ve yaşları 20 ile 59 (ort.yaş 37.72) arasında değişen 25'i erkek, 25'i kadın 50 kişiden oluşan kontrol grubu alındı. Her iki grupta da (reflü grubu ve kontrol grubu) kronik sinonazal enfeksiyon hastalığı olanlar, alerjik riniti olanlar, aktif üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, septum deviasyonu olanlar, nazal polip hastaları, kronik otitis mediası olan hastalar, daha önce herhangi bir nedenden dolayı kulak cerrahisi geçiren hastalar, daha öncesinde kafa travması geçirmiş hastalar, üst solunum yolları enfeksiyonu sonrası tat duyusunu kaybetmiş hastalar, intrakraniyal ve tat yollarıyla ilgili maligniteye sahip olan hastalar, baş-boyun malignitesi nedeniyle RT alan hastalar, kronik hastalıklar nedeniyle ilaç kullanım öyküsü olan hastalar, psikiyatrik yada nörolojik hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Her iki gruba bölgesel tat testi yöntemi kullanılarak tat testi yapıldı ve grupların tat algısı performansları karşılaştırıldı.Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirldi.P değeri 0,05'in altında olanlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.LFR hastalarının acı, ekşi ve tuzlu tat algılarında azalma saptandı.Bu azalma acı ve ekşi tatlarda daha fazlaydı.Tatlı tat algılasında ise azalma saptanmadı.Bu çalışma LFR'nin tat algısında bozulmaya yol açtığını göstermektedir.Ancak bunun hayvan deneylerinde yapılacak histopatolojik incelemelerle desteklenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
dc.description.abstractThere are many studies about the potential effects of laryngopharyngeal reflux (LPR) which is laryngopharyngeal manifestation of gastroesophageal reflux in head and neck region. In this prospective study we assessed the taste functions in LPR patients.This study is carried out in patients who applied to otolaryngology outpatient clinic of Bülent Ecevit University School of Medicine Hospital between 04.01.2014 and 04.01.2015. The study consisted of the reflux group and the control group. 50 patients whose reflux symptom index (RSI) were higher than 13 and reflux finding score (RFS) higher than 7 due to endoscopic examination were included in the study. In the reflux group 21 patients were male and 29 were female; ages were between 17 and 60 (mean 38.6). The control group was created from the patients who applied to otolaryngology outpatient clinic for other reasons and composed of 50 individuals (25 male and 25 female) whose age were between 20 and 59 (mean 37.72). In both groups (reflux and control) patients who have chronic sinonasal infections, allergic rhinitis, active upper airway infections, septum deviations, nasal polyps, chronic otitis media, intracranial or taste related malignancies, previous head trauma, neurologic and psychiatric diseases; who underwent previous ear surgery for any reason, radiotherapy because of head and neck malignancies; who lost sense of taste because of upper airway infections and who uses medications because of chronic diseases were excluded from the study. Taste test was administered to both groups using regional taste test method and taste perception performances of both groups were compared. Results were evaluated statistically and p values less than 0.05 were considered statistically significant.Decreases in bitter, sour and salty taste perceptions were observed in LPR patients. This decrease was more for bitter and sour tastes. There was no decrease in sweet taste perception. This study suggests that LPR lead to deterioration of taste perception. But we believe that this result should be supported by further animal studies with histopathological examinations.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKulak Burun ve Boğaztr_TR
dc.subjectOtorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)en_US
dc.titleLarengofarengeal reflü hastalarında tat fonksiyonlarının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeAssessment of taste functions in laryngopharyngeal reflux patients
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-03-02
dc.contributor.departmentKulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmLaryngeal diseases
dc.subject.ytmGastroesophageal reflux
dc.subject.ytmTaste
dc.subject.ytmTaste tests
dc.subject.ytmSigns and symptoms
dc.subject.ytmScales
dc.identifier.yokid10104031
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityBÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid417269
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess