Show simple item record

dc.contributor.advisorBaloch, Faheem Shahzad
dc.contributor.authorPala Türker, Züleyha
dc.date.accessioned2021-05-07T08:32:36Z
dc.date.available2021-05-07T08:32:36Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-05-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597196
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'nin 17 farklı ilinden (Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Malatya, Muş, Sivas, Tokat, Tunceli, Van, Yalova) toplanan, ve daha önceki yıllarda yapılan ıslah çalışmaları kapsamında tek bitki seçimi yapılarak saflaştırılan, 185 adet yerel fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotipi ile 6 ticari fasulye çeşidinden (Akdağ, Akman, Göksun, Göynük, Karacaşehir, Önceler) oluşan toplam 191 fasulye genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; genotiplerin su tutma kapasitesi, şişme kapasitesi, şişme indeksi, pişme zamanı ve tohum hacmi ile ilgili istatistiki değerler Ana bileşen analizi, Temel birleşen analizi (PCA) ve Korelasyon analizi kullanılarak tespit edilmiştir.Elde edilen veriler göz önüne alındığında; en fazla su tutma kapasitesine sahip olan genotip SV-17, en fazla şişme kapasitesine sahip olan genotip VN-29, en fazla şişme indeksine sahip olan genotip VN-29, en fazla tohum hacmine sahip olan genotip ERZ-3 ve en düşük pişme zamanına sahip olan genotip ML_3(20 dk) olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, fasulye ıslahçılarına ve tüketicilere ışık tutabilecek nitelikte olup, ıslah çalışmalarında materyal olarak kullanılabilecek önemli fasulye genotiplerini içermektedir.
dc.description.abstractIn this study, 186 local bean genotypes (Phaseolus vulgaris L.), which collected from 17 different provinces of Turkey (Balikesir, Bilecik, Bingol, Bitlis, Bolu, Bursa, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Malatya, Mus, Sivas, Tokat, Tunceli, Van, Yalova), and 6 commercial cultivars (Akdag, Akman, Goksun, Goynuk, Karacaşehir, Jones) were used. Field experiment was arranged with eight block according to Augmented Design, and carried out in field and experimentel area of Bolu Abant Izzet Baysal University in 2017. The local bean genotypes and commercial cultivars were sown 70 cm inter-row and 10 cm intra-row spaces (Each blockincluding 24 local bean genotypes and 6 commercial cultivars).As a result, the data of seed hydratation capacity, swelling capacity, swelling index, cooking time and seed density of local bean genotypes and commercial cultivars was analyzed using correlation, principal component analysis (PCA) and clustering.According to results, the highest values of seed hydration capacity, swelling capacity, swelling index, seed density of local bean genotypes and commercial cultivars were determined in SV-17, VN-29, VN-29, and ERZ-3 respectively. The lowest cooking time was obtained in Bursa-22 (5 minute). This will be a preferred condition for consumers as well as for in-vitro conditions and will shed light on scientists in breeding studies.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTürkiye`de yetiştirilen fasulye genotiplerinin bazı kalite özellikleri bakımından değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of common bean genotpes grown in Turkey for some quality traits
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-07
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBean
dc.identifier.yokid10236607
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid539784
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess