Show simple item record

dc.contributor.advisorYurdugül, Seyhun
dc.contributor.authorYildiz, Serap
dc.date.accessioned2021-05-07T08:32:30Z
dc.date.available2021-05-07T08:32:30Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597170
dc.description.abstractİlk olarak Roma halk banyolarında hijyen amaçlı kullanılan kozmetik ürünleri, gelişen kozmetik endüstrisinin bir parçası olmuştur. Günümüzde, kimyasal madde içeren kozmetik ürünlerinin yanı sıra cilt dostu doğal kozmetik ürünler de dikkat çekmektedir. Pirinç unu; beyazlatıcı etkisinden, koenzim Q10 hücre yenileyiciliği ve zeytinyağı ise cildi nemlendirme, besleme ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı doğal kozmetik ürünlerinde oldukça önemli bir yere sahiptirler. Çalışmamızda bu üç sözünü ettiğimiz bileşen bir araya getirilerek yenilebilir bir kozmetik ürünü elde edilmeye çalışılmıştır. Bunlara ek olarak kremin rengini, kokusunu, yoğunluğunu ayarlaması ve antibakteriyel etkisini arttırmak için sarı çam özütü de kullanılmıştır.Kontrol grubu, pirinç unu-koenzim Q10-zeytin yağı ve pirinç unu- koenzim Q10-zeytin yağı-sarı çam özütü olmak üzere üç grupta tamamlanan çalışmalar dikkate alındığında üçüncü grupta mikrobiyal artış gözlemlenmemiş olunup pH, viskozite, yağ ve protein oranları bakımından da kozmetik standartlarına hemen hemen uygun sonuçlar elde edilmiştir.
dc.description.abstractThe cosmetic products used for hygiene in the Roman public bathrooms were part of the cosmetic industry after some time. Nowadays, cosmetic products containing chemicals, as well as skin-friendly natural cosmetics, are also remarkable.The whitening effect of rice flour; the cell renewal of coenzyme Q10; the moisturizing, feeding and antibacterial properties of the olive oil have an important role in natural cosmetic products. In our study, we tried to obtain an edible cosmetic product by combining these three components. In addition, the Pinus sylvestris extract was used to increase the color, smell, density and antibacterial effect of the cream.When the control group, rice flour-coenzyme Q10-olive oil and rice flour-coenzyme Q10-olive oil-yellow pine extract were taken into consideration, the third group did not have any microbial increase as well as no change was observed for the pH, viscosity, fat and protein content, where almost appropriate cosmetic standards were obtained.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleDevelopment of a skin cream with coenzyme Q and milled rice basıis and investigation of its certain chemical, physical and microbiological properties
dc.title.alternativeKoenzim Q ve öğütülmüş pirinç temelli cilt geliştirmesi ve bazı kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özelliklerin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-08
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10286879
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid575786
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess