Show simple item record

dc.contributor.advisorKaradeniz, Turan
dc.contributor.authorTurali, Recep
dc.date.accessioned2021-05-07T08:32:14Z
dc.date.available2021-05-07T08:32:14Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-06-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597033
dc.description.abstractBu çalışma Bolu Dağı batı yakasında bulunan, Düzce ilinin Kaynaşlı ilçesine Bakacak, Yeşiltepe, Dipsizgöl ve Bıçkıyanı Köylerinde 2017-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, bölgede yetiştirilen önemli 35 mahalli armut çeşit ve genotipleri fenolojik, morfolojik, pomolojik yönden incelenmiştir. Pomolojik ve morfoloik özellikler 2017 ve 2018 yıllarında çalışılırken, fenoloik özellikler 2018 ve 2019 yıllarında çalışılmıştır.Değerlendirilen mahalli çeşit ve genotiplerde tomurcuk kabarması, 2018 yılında 07 Mart ile 29 Mart tarihleri arasında, çiçeklenme sonu 13 Nisan ile 08 Mayıs tarihleri arasında, hasat tarihi 21 Ağustos ile 20 Ekim tarihleri arasında; 2019 yılında tomurcuk kabarması 14 Mart ile 05 Nisan tarihleri arasında, çiçeklenme sonu 17 Nisan ile 09 Mayıs tarihleri arasında, hasat 25 Ağustos ile 20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çalışmaya konu olan malalli armut çeşit ve genotiplerde meyve ağırlığı 2017 yılında 30,25-992,46 gr, 2018 yılında ise 35,24 gr ile 1015,15 gr arasında değişmiştir. İncelenen armutların pH içeriğinin 2017 yılında 3,63 ile 6,12 arasında, 2018 yılında ise 2,82 ile 5,61 arasında olduğu tespit edilmiştir. Suda çözülebilir kuru madde miktarı 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla % 7,50- % 16,50 ve % 8,50- %15,50 arasında değişiklik göstermiş ve titre edilebilir asitlik değeri her iki yılda da % 0,10-% 0,90 aralığında ölçülmüştür. Meyve eti sertliği bakımından çeşit ve gontipler 2017 yılında 2,0 kg/cm2 ile 11,0 kg/cm2 arasında, 2018 yılında 2.1 kg/cm2 ile 12.1 kg/cm2 arasında belirlenmiştir.Çalışma sonucunda yörede kışlık olarak yetiştirilen ve özellikle meyve ağırlıklıkları bakımından öne çıkan Dalkıran, İbrik-1 ve İbrik 2 armutları ümitvar olarak belirlenmiş ve bu genotipler üzerinde ileri aşama çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir.
dc.description.abstracthis study was carried out between 2017-2019 in the villages of Bakacak, Yeşiltepe, Dipsizgöl ve Bıçkıyanı on the west side of Bolu Mountain belongs to Kaynaşlı district of Duzce province. In the research, important 35 local pear cultivars and genotypes grown in the region were examined phenologically, morphologically and pomologically. Pomological and morphological properties were studied in 2017 and 2018, while phenological properties were studied in 2018 and 2019.Bud burst in the local varieties and genotypes evaluated was between 07 March and 29 March, end of flowering between 13 April – 8 May, harvest date between 21 August – 20 October in 2018, while bud burst was between 14 March – 5 April, end of flowering between 17 April – 9 May and harvest date 25 August – 20 October in 2019. The fruit weight of the local pear varieties and genotypes subject to the study varied between 30,25-992,46 gr in 2017 and 35,24 gr and 1015,15 gr in 2018. It was determined that the pH content of the examined pears was between 3.63 and 6.12 in 2017 and between 2.82 and 5.61 in 2018. The amount of total soluable solids varied respectively between 7.50% - 16.50% and 8.50% - 15.50% in 2017 and 2018 and the titratable acidity value was measured between 0.10% -0.90% in both years. In terms of fruit firmness, varieties and genotypes are determined between 2.0 kg / cm2 and 11.0 kg / cm2 in 2017, and between 2.1 kg / cm2 and 12.1 kg / cm2 in 2018.As a result of the study, Dalkıran, İbrik-1 and İbrik 2 pears, which are grown for winter in the region and especially stand out in terms of fruit weights, have been identified as hopeful and it has been decided to start further studies on these genotypes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBolu dağı batı yakasında yetişen mahalli armut çeşit ve genotiplerinin pomolojik, fenolojik, morfolojik özellikleri
dc.title.alternativePomological, phenological and morphological properties of local pear varieties and genotypes grown in west side of bolu mountain
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-11
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPear
dc.subject.ytmPhenology
dc.subject.ytmPomology
dc.subject.ytmMorphology
dc.identifier.yokid10332921
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityBOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid621683
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess