Show simple item record

dc.contributor.advisorSoytürk, Hayriye
dc.contributor.authorPiçakci, Tülin
dc.date.accessioned2021-05-07T08:32:14Z
dc.date.available2021-05-07T08:32:14Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-03-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597031
dc.description.abstractBu araştırma; karma yemlere farklı oranlarda ilave edilen kinoanın broylerlerde performans, karkas özellikleri ve relatif iç organ ağırlıkları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 84 adet günlük Ross 308 erkek broyler civciv kullanılmış ve deneme 34 gün sürmüştür. Civcivler 1 kontrol ve 2 deneme olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Her grupta 7 alt gruba ayrılmıştır. Her bir deney grubunun rasyonuna %10 ve % 20 oranında beyaz kinoa ilave edilmiş, kontrol grubunda ise kinoa kullanılmamıştır. Denemenin 15-21. gününde kinoa tüketen gruplarda yem tüketimi kontrol grubundan önemli derecede daha düşük (P=0,007) bulunmuştur. Buna karşılık 22-28. günlerde kinoa tüketen gruplarda yem tüketimi artmış, fakat bu artış sadece bileşiminde %10 kinoa kapsayan grupta önemli (P=0,030) bulunmuştur. Bu dönemde yem tüketimi ve kinoa dozu arasında kuadratik etki (P<0,05) gözlenmiştir. Bileşiminde %20 düzeyinde kinoa kullanılan karma yemi tüketen grupta karkas randımanı diğer gruplardan önemli derecede daha yüksek (P=0,008) bulunmuştur. Karkas randımanı ve kinoa dozu arasında da lineer etki (P<0,05) görülmüştür. Abdominal yağ ağırlığı ve abdominal yağ relatif ağırlık yüzdesi %20 kinoa tüketen grupta kontrol grubuna göre önemli derecede daha düşük (P<0,05) bulunmuş ve kinoa dozu ile lineer etki saptanmıştır (P<0,05). Sonuç olarak herhangi bir işleme tabi tutulmadan broyler rasyonlarına farklı düzeylerde katılan beyaz kinoa tohumunda olumlu sonuçların alınması bu yemmaddesinin broyler rasyonlarında %20'ye kadar kullanılabileceğini göstermiştir.
dc.description.abstractThis research was done to determine the effects of the usage of different levels of quinoa in diets on performance, carcass characteristics and relative internal organ weights of broilers. Daily Ross 308, 84 male broiler chicks were used in this study and the experiment lasted 34 days. The chicks were divided into 3 groups as 1 control and 2 trial groups. Each group was divided into 7 subgroups. 10% and 20% quinoa was added to the ration of each trial groups, while quinoa was not used in the control group. In the groups consuming quinoa on the fifteenth to twenty-first day of the exeriment, the feed consumption was found to be significantly lower (P=0,007) than the control group. On the other hand, the feed consumption of groups consuming quinoa in the twenty-two to twenty-eighth days, but this increase was found to be significant only in the group diet containing 10% quinoa (P=0,030). In this period, a quadratic effect (P<0,05) was observed between feed consumption and quinoa dose. Carcass yield was found to be significantly higher (P=0,008) in the group consuming 20% quinoa than that of other groups. Linear effect (P<0,05) was also observed between carcass yield and quinoa dose. Abdominal fat weight and abdominal fat relative weight percentages were found to be significantly lower (P<0,05) in the group consuming 20% quinoa compared to the control group and a linear effect was detected between these parameters and the quinoa dose (P<0,05).As a result, obtaining positive results in white quinoa seeds, which are added to broiler rations without any treatment, showed that this feed substance can be used upto 20% in the diets of broiler.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBroyler rasyonlarında kinoa kullanımının performans üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of quinoa on performance in broiler rations
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-11
dc.contributor.departmentKanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10326822
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid611337
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess