Show simple item record

dc.contributor.advisorAlan, Şenol
dc.contributor.authorŞahin, Serap
dc.date.accessioned2021-05-07T08:31:56Z
dc.date.available2021-05-07T08:31:56Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/596952
dc.description.abstractAtmosferdeki biyolojik partiküller ile meteorolojik parametreler arasındaki ilişkinin belirlenmesi alerjik hastalıkların kontrolü için oldukça önemlidir. Bu çalışmada Zonguldak atmosferindeki bazı polen ve küf sporlarının on ay süreyle izlenmesi ve meteorolojik parametrelerle bağlantısının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Burkard polen ve spor tuzağı, Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısına yerleştirilmiştir. Alnus, Carpinus, Corylus, Ostrya, Betula, Ambrosia cinsi ile Poaceae familyası polenlerinin bir metreküp havadaki saatlik ve günlük konsantrasyonları belirlenmiştir. Cladosporium ve Alternaria sporları da aynı dönemde incelenmiştir. Sekiz farklı meteorolojik parametre ile arasındaki ilişkiyi belirlemek için, Spearman'ın düzey korelasyon kat sayısı her polen ve spor türü için hesaplanmıştır. Cins düzeyinde, Alnus polen konsantrasyonu aynı zamanda yağış ve nispi nem pozitif korelasyon göstermiştir. Corylus polenleri ise yağmur ve nispi neme ilaveten basınç ile de pozitif korelasyon göstermiştir. Ostrya polen konsantrasyonuna etki eden tek parametrenin rüzgâr hızı olduğu bulunmuştur. Carpinus polenleri ile sıcaklık arasında pozitif korelasyon bulunmasına rağmen, sıcaklıktan ters etkilenmektedir. Ambrosia polen konsantrasyonu aynı zamanda rüzgâr hızıyla da olumlu yönde etkilenmektedir. Diğer ilginç bir bulgu da 2014 yılında Ambrosia polen konsantrasyonun ilk kez duyarlı hastalar için yüksek düzeye ulaşmasıdır. Küf sporları ile meteorolojik parametreler arasındaki korelasyon analizi sonucunda, rüzgar hızının Alternaria spor konsantrasyonunu etkileyen tek parametre olduğu belirlenmiştir. Cladosporium spor konsantrasyonu ise sıcaklık ve basınçla olumlu yönde etkilenmektedir.Betulaceae polenlerinin büyük bir kısmı gece ve gündüz saatlerinde izlenirken, Ambrosia polenleri ise öğleden sonra ve gece saatlerinde görülmüştür. Bu durum Ambrosia polenlerinin uzun mesafeli taşınmasına işaret etmektedir.
dc.description.abstractAn assessment of relationship between biological particles in the atmosphere and meteorological parameters is very important for controlling of allergic diseases. In the study is aimed to monitoring of some pollen and molds spores in the Zonguldak atmosphere and examine relationship with meteorological parameters for ten months. In this purpose, Burkard pollen and spore trap was placed on the top on the roof of Bulent Ecevit University, the Faculty of Economic and Administrative Sciences. The hourly and daily concentration of pollen of Alnus, Carpinus, Corylus, Ostrya and Betula, Poaceae and Ambrosia were determined in the one cubic meter air. Spores of Cladosporium and Alternaria were also examined in the same period. The Spearman's rank correlation coefficient was calculated for each pollen and spore types to assess correlation with eight meteorological parameters. In the genus level, Alnus pollen concentration also was shown positive correlation with precipitation and relative humidity. Corylus pollen concentration was shown positive correlation with pressure in addition to precipitation, relative humidity. Only parameters which is found correlations with Carpinus pollens and temperature, there is a negative correlations with relative humidity and pressure. In contrast, Ambrosia pollen concentrations were negatively affected by temperature. Ambrosia pollen concentration was also positively affected by wind speed. Another interesting finding is that Ambrosia pollen concentrations was reached first time high level for sensitized patients in 2014. In the result of correlation analysis between mold spores and meteorological parameters, it has been found that wind speed was the only parameter influenced Alternaria spore concentration. Cladosporium spore concentration was shown positive correlations with temperature and pressure.While the most of Betulaceae pollens were monitored in the night and morning, Ambrosia pollens were seen in afternoon and night which is indicating that long distance transportation of this pollen.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAllerji ve İmmünolojitr_TR
dc.subjectAllergy and Immunologyen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleZonguldak ili atmosferinde Ambrosia sp., Poaceae, Betulaceae polenleri ile Alternaria ve Cladosporium cinslerine ait küf sporlarının 10 ay süre ile saatlik olarak izlenmesi (2014-2015)
dc.title.alternativeZonguldak atmosphere at Ambrosia sp., Poaceae, Betulaceae pollen with alternaria and cladosporium mold spores genus to the 10 months period to monitoring by hourly (2014-2015)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAeropalinology
dc.subject.ytmCladosporium
dc.subject.ytmAir pollens
dc.subject.ytmFungal spor
dc.identifier.yokid10082346
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid411443
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess