dc.contributor.advisor | Mut, Hanife | |
dc.contributor.author | Tosunoğlu, Saadet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:24:52Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:24:52Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/596529 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Yozgat ili Çekerek ilçesi ekolojik koşullarında ana ve ikinci ürün olarak ekilen sorgum, sudan otu ve sorgumxsudan otu melez çeşitlerinin 2 farklı biçim zamanında verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, 2013 yılı yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Bitki materyali olarak 5 adet sorgum, 1 adet sudan otu, 5 adet sorgum x sudan otu melezi ve 2 mısır çeşidi kullanılmıştır. Araştırma Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada ortalama bitki boyu, yaprak oranı, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF oranları sırasıyla ana ürün ekiminde 136.8 – 177.3 cm, % 24.1 – 39.0, 609.5 – 1183.0 kg/da, % 8.30 – 10.98, 57.9 – 129.7 kg/da, % 34.1 – 40.1 ve % 62.7 – 77.1; ikinci ürün ekiminde ise 125.6 – 166.3 cm, % 23.9 – 30.9, 661.3 – 1102.0 kg/da, % 11.10 – 13.54, 55.1 – 144.1 kg/da, % 27.6 – 33.0 ve % 60.0 – 68.2 arasında değişim göstermiştir. Çalışmada her iki ekim dönemine ait biçimlerde çeşitlerin P, K, Ca ve Mg içerikleri yeterli seviyede bulunmuştur.Bir yıllık veriler ışığında, Yozgat ekolojik şartlarında sulanabilir koşullarda çeşitlerin kuru ot verimi ve toplam ham protein verimleri göz önüne alındığında; ana ürün olarak mısır çeşitleri Arifiye, Shemal ve sorgumxsudan otu melezi olan Sugar Graze II, ikinci ürün olarak ise sorgumxsudan otu melezi olan Jumbo çeşidi üstün bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | This research was conducted to determine forage yield and qualities of sorghum, sudan grass and sorghumxsudan grass varieties sown as main and second crop and harvested two different stages in Çekerek-Yozgat condition in 2013 growing season. As plant material 5 sorghum, 1sudan grass, 5 sorghumxsudan grass and 2 corn varieties were used. The experiment was arranged in split plot design with three replications. In this study, the average plant height, leaf ratio, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF and NDF ratio was ranged from 136.8 to 177.3 cm, 24.1 to 39.0%, 609.5 to 1183.0 kg/ha , 8.30 to 0.98% , 57.9 to 129.7 kg/ha , 34.1to 40.1 % and 62.7 to 77.1% in main crop and, 125.6 to 166.3 cm, 23.9 to 30.9%, 661.3 to 1102.0 kg/ha , 11.10 to 13:54%, 55.1 to 144.1 kg/ha, 27.6 to 33.0% and 60.0 - 68.2% in the second crop, respectively. In this study P, K, Ca and Mg content of variaties were found sufficient in both two sowing time and harvest stages At the end of the one year study, Arifiye, Shemal variety of corn, Sugar Graze II variety of sorgumxsudan grass as the main crop, and Jumbo variety of sorgumxsudan grass as the second crop were superior considering hay and crude protein yield in the Yozgat ecological conditions with irrigation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yozgat şartlarında ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek sorgum, sudan otu ve sorgum sudan otu melez çeşitlerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of sorghum, sudan grass and sorghumxsudan grass hybrid varieties as the main and second crop in the Yozgat province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10043432 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOZOK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 372640 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |