Yozgat koşullarında iki ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinde hümik-fulvik asit uygulamasının tane verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisi
dc.contributor.advisor | Mut, Zeki | |
dc.contributor.author | Arduç, Soner | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:24:34Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:24:34Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/596450 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Yozgat – Sarıkaya ilçesinde 2 farklı ekmeklik buğday çeşidinde hümik + fulvik asit uygulamasının verim ve kaliteye etkisi araştırıldı. Çalışmada ekmeklik buğday çeşitleri olarak Krasunia ODESKA ve Renan çeşitleri, hümik asit kaynağı olarak %30 Hümik asit içeren ürün kullanıldı. Elde edilen sonuçlar tesadüf blokları deneme desenine göre istatistikî analize tabi tutuldu. Aralarında farklılık belirlenen işlemlerin ortalamaları Duncan çoklu karşılaştırma testine göre değerlendirilerek gruplandırma yapıldı. Bazı özellikler ve bu özelliklere ait en yüksek değerler şöyle oldu; bitki boyu 89cm, başak uzunluğu 9.48 cm, başakta tane sayısı 48 adet, başakta tane ağırlığı 2.03gr, m2'deki başak sayısı 410.67, tane verimi 463 kg, hektolitre ağırlığı 79.83kg, bin dane ağırlığı 49.8 gr, yaş gluten miktarı 24.90, protein oranı %12.97, sedimantasyon değeri 29.16 ml, kül oranı %1.73. Araştırma sonucunda hümik ve fulvik asitlerde 200 -300 ml/da uygulama dozunun bazı verim ve kalite özellikleri üzerine başarı sağladığı tespit edildiğinden bu dozların uygulanması tavsiye edilebilir. Hümik asitler tek başlarına gübre yerine geçmezken bitki besleme ürünü olarak kullanılması uygun görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Hümik Asit , Fulvik Asit, Buğday, Protein, Triticum aestivum .L. | |
dc.description.abstract | This study was aimed to investigate the effect of humic-fulvic acid application on grain yield and quality in two spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties at Sarikaya- Yozgat condutions. As plant mateial `Krasunia Odeska` and `Renan` varieties of wheat were used and, humic-fulvic acid product included 30% humic acid. The data was analysed according to randomised block design and, the differences were grouped with Duncan's multiple range test.The highest values of some investigated traits under treatments were as follow; plant height was 89 cm, spike length was 9.48 cm, seed number per spike was 48, seed weight per spike was 2.03gr, spike number per m2 was 410.67, seed yield 463 kg/da, hectoliter weight was 79.83kg, thousand seed weight was 49.8 gr, wet gluten content was 24.90, protein ratio was %12.97, sedimentation value was 29.16 ml and ash was 1.73%. The resutls showed that humıc-fulvıc acıd aplication with 200 -300 ml/da dose improved yield and quality of wheat, therefore this dose can be recommended. However, humic-fulvic acid should not be considered as fertilizers. Instead, it would be more appropriate to be evaluated as a plant nutrition product.Key words: Humik asid , fulvik asid, wheat , Protein , Triticum aestivum .L. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yozgat koşullarında iki ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinde hümik-fulvik asit uygulamasının tane verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of humic-fulvic acid application on grain yield and some quality features of two spring wheat (Triticum aestivum L.) in Yozgat conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.identifier.yokid | 10123990 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOZOK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 442482 | |
dc.description.pages | 98 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |