dc.contributor.advisor | Mut, Hanife | |
dc.contributor.author | Ay, İsmail | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:24:30Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:24:30Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-08-02 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/596432 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma Yozgat İli Çekerek İlçesi ekolojik koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile yem bezelyesinin (Pisum sativum L.) arpa (Hordeum vulgare L.) ve yulaf (Avena sativa L.) ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi amacıyla, 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Materyal olarak yem bezelyesinde Taşkent, yaygın fiğde Alınoğlu-2001, yulafta Checota ve arpada Karatay-94 çeşidi kullanılmıştır. Deneme Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, bitkiler yalın ve ikili karışımlar (farklı karışım oranları) halinde yetiştirilmişlerdir. Araştırmada kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF, Kalsiyum, Potasyum, Fosfor ve Magnezyum oranları açısından işlemler arasında önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Yılların birleştirilmiş ortalamalarına göre kuru ot verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi, ADF, NDF, Ca, K, P ve Mg oranları sırasıyla 330.2 kg/da, % 17.57, 58.7 kg/da, % 30.53, % 52.09, % 1.13, % 2.09, % 0.33 ve % 0.27 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda karışımların kuru ot, ham protein verimleri ve diğer veriler dikkate alındığında % 30 yulaf + % 70 yem bezelyesi ve % 40 arpa + % 60 yem bezelyesi karışımlarının bölgemiz şartlarında erken ilkbahar ekimlerinde başarıyla yetiştirilebileceği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: karışık ekim, yem bezelyesi, yulaf, ADF, NDF | |
dc.description.abstract | This research was conducted to determine the most proper mixture ratio of common vetch (Vicia sativa L.) and fodder pea (Pisum sativum L.) with barley (Hordeum vulgare L.) and oat (Avena sativa L.) for forage production under Çekerek ecological conditions (Yozgat-Turkey) during the 2012 and 2013 growing seasons. One cultivar from each species; fodder pea (Taşkent), common vetch (Alınoglu-2001), oat (Checota) and barley ( Karatay-94) were used as a plant material The experiment was arranged in a completely randomized block design with three replications. The plants were grown as a binary mixtures with diffrent seed ratio besides to alones The significant differences were detrmined among cropping treatments in terms of hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF, NDF, ratio of Calcium, Potassium, Posphorus and Magnesium According to two years results mean hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF, NDF, Calcium, Potassium, Posphorus and Magnesium content were 330.2 kg/da, % 17.57, 58.7 kg/da, % 30.53, % 52.09, % 1.13, % 2.09, % 0.33 and % 0.27, respectively.Considering the hay yield, crude protein yield and other data, 30% oat : 70% fodder peas and 40% barley:60% fodder pea mixtures exhibited higher results, in our conditions.Key words: Intercropping, fodder pea, oat, ADF, NDF | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yozgat koşullarında yaygın fiğ ile yem bezelyesinin arpa ve yulaf ile karışımlarında uygun karışım oranının belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of suitable mixture ratio of common vetch and pea with oats and barley under in Yozgat conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-02 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10120399 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOZOK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 442486 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |