dc.contributor.advisor | Mut, Zeki | |
dc.contributor.author | Yalçin, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:24:28Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:24:28Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2019-01-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/596425 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, 2015 ve 2016 yıllarında Afyonkarahisar ve Yozgat koşullarında nohut çeşitlerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede Akça, Azkan, Akçin, Gökçe, Hisar, Çakır, Işık-05 ve Yaşa-05 olmak üzere 8 nohut çeşidi kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.İki yılın birleştirilmiş sonuçlarına göre Afyonkarahisar'da; bitki boyu 38.23 ile 47.26 cm, dal sayısı 3.33 ile 3.87 adet, ilk bakla yüksekliği 16.5 ile 25.5 cm, bakla sayısı 17.1 ile 27.1 adet, tane sayısı 14.34 ile 27.89 adet, tane verimi 116.4 ile 211.6 kg/da, bin tane ağırlığı 378.3 ile 451.4 g, ham protein oranı % 21.66 ile 24.91, kabuk oranı % 4.763 ile 6.003 ve hidratasyon katsayısı % 96.78 ile 131.59 arasında bulunmuştur. Yozgat'ta ise bitki boyu 41.03 ile 51.23 cm, dal sayısı 2.82 ile 3.48 adet, ilk bakla yüksekliği 20.8 ile 27.0 cm, bakla sayısı 19.3 ile 22.3 adet, tane sayısı 18.56 ile 23.63 adet, tane verimi 102.8 ile 195.4 kg/da, bin tane ağırlığı 375.5 ile 445.5 g, ham protein oranı % 19.96 ile 24.05, kabuk oranı % 4.766 ile 5.985 ve hidratasyon katsayısı % 104.32 ile 119.40 arasında bulunmuştur. Her iki yerde de en yüksek tane verimi Azkan çeşidinden elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Nohut, çeşit, verim, kalite | |
dc.description.abstract | This study was carried out in 2015 and 2016 in order to determine the grain yield and some quality traits of the varieties of chickpeas in Afyonkarahisar and Yozgat conditions. In the study, 8 cultivars of chickpea Akça, Azkan, Akçin, Gökçe, Hisar, Çakır, Işık-05 and Yaşa-05 were used. Experiments were arranged in randomized block design with three replications.According to the combined years; in Afyonkarahisar plant height, number of branches, first pod height, number of pods, number of grains, grain yield, thousand grain weight, crude protein ratio, seed coat ratio and hydration coefficient varied between 38.23 to 47.26 cm, 3.33 to 3.87, 16.5 to 25.5 cm, 17.1 to 27.1, 14.34 to 27.89, 116.4 to 211.6 kg da-1, 378.3 to 451.4 g, 21.66 to 24.91 %, 4.763 to 6.003 % and 96.78 to 131.59 %, respectively. In Yozgat plant height, number of branches, first pod height, number of pods, number of grains, grain yield, thousand grain weight, crude protein ratio, seed coat ratio and hydration coefficient varied between 41.03 to 51.23 cm, 2.82 to 3.48, 20.8 to 27.0 cm, 19.3 to 22.3, 18.56 to 23.63, 102.8 to 195.4 kg da-1, 375.5 to 445.5 g, 19.96 to 24.05 %, 4.766 to 5.98 % and 104.32 to 119.40 %, respectively. The highest grain yield was obtained from cultivar Azkan in Afyonkarahisar and Yozgat.key word:Chickpea, cultivar, yield, quality | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of yield and some quality traits of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-01-25 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10136798 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOZOK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 455471 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |