Show simple item record

dc.contributor.advisorAvşar, Edip
dc.contributor.authorSönmez, Mücahit
dc.date.accessioned2021-05-07T08:14:46Z
dc.date.available2021-05-07T08:14:46Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595921
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Muş İl merkezine 2 farklı depodan sağlanan içme suyunun dezenfeksiyon amacıyla klorlanması sonucu oluşan ve klorlu organik halojenler olarak isimlendirilen bazı dezenfeksiyon yan ürünlerden (DYÜ'ler) en fazla bulunan grup olan trihalometanlar (THM'ler) ve yeni ortaya çıkan yan ürünlerden haloasetonitrillerin (HAN'lar) konsantrasyonlarının mevsimsel değişiminin belirlenmesidir. Bir kısmı kanserojen özellik gösterebilen ve bir kısmı Muş içme suyu şebekesinde daha önce ölçülmemiş bu bileşiklerin miktarsal tespiti ile halk sağlığına olabilecek etkilerinin değerlendirilmesi çalışmanın önemini oluşturmaktadır.Elde edilen sonuçlar her iki şebekede de yeterli klorlama olmamasına ve TOK değerleri düşük olmasına rağmen toplam THM'lerin zaman zaman ülkemizde uygulanan 100 µg/L değerini aştığını ve risk teşkil ettiğini göstermektedir. Toplam HAN değerlerinin ise her iki şebekede 2 µg/L konsantrasyonunun altında kaldığı görülmüştür.
dc.description.abstractThe aim of this study is to monitor the seasonal and spatial changes of THMs and HANs in two different networks providing water to Mus city center and to investigate their impact on public health. Within this scope, 4 seasons experimental study was carried out. The results showed that despite the low TOC and TN level THMs level can sometimes exceed the limit values and constitute a risk for public health. The importance of this study is to evaluate the public health effects of these compounds, some of which are carcinogenic and some of them have not been measured before in Muş drinking water network.The results show that although there is not enough chlorination in both networks and the TOC and UV values are low, total THMs have sometimes exceeded 100 µg/L that Turkish drinking water limit and poses public health risk. It was observed that total HAN values were below 2 µg/L concentration in both networks.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleKlorlama sonucu oluşan trihalometanların (THM) ve haloasetonitrillerin (HAN) dağıtım şebekesinde mevsimsel dağılımlarının incelenmesi: Muş il merkezi örneği
dc.title.alternativeInvestigation of the seasonal variation of trihalomethanes (THMs) and haloacetonitrilles (HANs) in distribution network by means of chlorination: Mus city center case study
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-24
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEcological risk
dc.subject.ytmDistribution networks
dc.identifier.yokid10220401
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid542744
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess