Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Fatma
dc.contributor.authorTuğay, Esra
dc.date.accessioned2021-05-07T08:14:10Z
dc.date.available2021-05-07T08:14:10Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595788
dc.description.abstractGünümüzde yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerin sayısı giderek artmaktadır. Özellikle üniversite öğrencilerinin öğün atlama, hazır gıda tüketimi gibi olumsuz yeme davranışı ya da tutumu sergiledikleri görülmektedir. Bu dönemde karşılaşılan beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler öğrencilerin üniversite sonrası hayatlarını da etkilemektedir. Beslenme bozuklukları fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi, beden algısı ve beslenme durumunun araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma, 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenim gören 383 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrencilere demografik özelliklerin yer aldığı Bilgi Formu, Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Yeme Davranışları Testi (EAT-26), Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulanmıştır. Ölçeklerden toplanan verilerin değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Öğrencilerin %40.2'si erkek ve %59.8'i kızdır. Öğrencilerin %48.8'inin günde üç öğün beslenmediği ve en çok sabah kahvaltısını atladıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin BKİ'lerine göre en fazla ana öğün atlayanların (%57,1) obez grubunda yer alanlar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin %32,0'sinin ara öğün tüketmediği görülmüştür Araştırma grubundaki öğrencilerin %97.1'inin beden algısının düşük olduğu ve kız öğrencilerin BAÖ puan ortalamalarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin yeme bozukluğu davranışı puanları ile fakülte ve bölümleri arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde beden algısı, yaşam kalitesi ve beslenme durumuyla ilişkili olabilecek diğer faktörlerin araştırılması ile ilgili daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması faydalı olacaktır. Üniversite öğrencilerine sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla eğitimler verilmelidir. Bu şekilde beden algısı ve yaşam kalitesi düzeylerinin artırılması sağlanabilir.Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Beslenme, Yaşam Kalitesi
dc.description.abstractDETERMINING THE QUALITY OF LIFE, BODY CATHEXIS AND NUTRITION STATUS OF THE UNIVERSITY STUDENTSNowadays, the number of individuals who suffer from malnutrition or poor nutrition is rapidly increasing. In particular, it is seen that university students exhibit negative eating attitudes or behaviors such as skipping meals or consuming read-to-eat foods. Changes in eating habits encountered during this period also affect students' post-university life. Nutritional disorders can cause physiological and psychological problems. In this study, it was aimed to investigate the quality of life, body cathexis and nutritional status of the university students.The research was conducted on 383 students studying at the Burdur Mehmet Akif Ersoy University during the 2017-2018 Spring term. Demographic information form, Body Cathexis Scale (BCS), Eating Attitude Test (EAT-36), Survey of Eating Habits, and Quality of Life Scale (SF-36) were applied to the students. Statistical methods were used to evaluate the data collected from the scales and to determine the relationships between them. 40.2% of the students were males and 59.8% were females. It was determined that 48.8% of the students do not have three meals a day and mostly skip breakfast. It was detected that 57.1% of the students who skip meals most are obese according to Body Mass Index. It was seen that 32.0% of the students do not consume any snacks. It was observed that 97.1% of the students in the research group have lower body cathexis and female students had higher eating habits score than male students. It was determined that there was a statistically significant difference between students' eating disorder behavior scores and faculties and departments. In conclusion, it will be useful to conduct more comprehensive studies on the investigation of other factors that may be related to body cathexis, quality of life and nutrition status. Trainings should be given in order to provide healthy eating habits to university students. In this way, body cathexis and quality of life levels can be increased.Key Words: Body Cathexis, Eating, Life Qualityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin yaşam kalitesi beden algısı ve beslenme durumunun saptanması
dc.title.alternativeDetermining the quality of life, body cathexis and nutrition status of the university students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-08
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmQuality of life
dc.subject.ytmBody image
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.identifier.yokid10244200
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİRUNİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid544708
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess