Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Fatma
dc.contributor.authorUğur, Gizem
dc.date.accessioned2021-05-07T08:14:09Z
dc.date.available2021-05-07T08:14:09Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595785
dc.description.abstractİnsanlar besin seçimi yaparken; yaş, cinsiyet, arkadaş, aile, besinin elverişliliği, maliyeti gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Sağlıksız besin seçimi yapmak; yetersiz ve dengesiz beslenmek, kendini aç bırakmak gibi davranışlar ile karakterize olup negatif beden algısı durumunu ortaya çıkarmaktadır. Sağlıklı besin seçimi yapabilmek, optimal beslenmek, kilo verme gibi beslenme davranışlarında olumlu etki sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; bir üniversitenin aşçılık ve işletme yönetimi bölümü öğrencilerinin besin, beslenme bilgisi olan ve olmayan iki bölümünün, besin seçimlerinin beden algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır.Bu araştırmanın evrenini ve örneklemini, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu'nda Eylül 2018 -Şubat 2019 tarihleri arasında aşçılık ve işletme bölümü 106 öğrenci ile oluşturulmuştur. Gönüllü katılımcılara, demografik özelliklerinin öğrenildiği çeşitli formlar uygulanmıştır. Beden algısı ölçeğinden alınan toplam puanların frekansları ve yüzdeleri belirlenerek, öğrencilerde besin seçimlerinin beden algısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak; belirlenen örneklemde aşçılık ve işletme bölümü okuyan öğrencilerin beden algı puanlarında önemli bir fark olmadığı, aşçılık bölümü okuyan öğrencilerin ortalama vücut ağırlıkları, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi düzeylerinin işletme bölümü öğrencilerine göre daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Çalışmada öğün atlamayan öğrencilerin, öğün atlayan öğrencilere göre daha yüksek beden memnuniyetine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin alışveriş liste yapma durumu, tuz, şeker ve yağ tüketimi, yeterli ve dengeli beslenme durumları ile beden algısı puanlamasının farklı önemlilik seviyelerinde ilişkisi olduğu belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Besin Seçimi, Beden Algısı, Beslenme
dc.description.abstractWhile choosing food, people are affected by many factors such as age, gender, friends, family, food availability and cost. Choosing unhealthy food is characterized by insufficient and unbalanced nutrition, self-starving behavior and revealing negative body image. Choosing healthy food, having a optimal nutrition, having a positive effect on nutrition behaviors such as weight loss. The aim of this study is; to examine and compare the effects of the food selection of a university on the body image of the students. Akdeniz University Manavgat Vocational High School. The frequencies and percentages of the total scores taken from the questionnaires and scales were identified and the effects of nutrient choices on body image were examined. As a result; due to determinated sample students of clinary arts scale of body image were not correlated with body image scoring their average body weight, body mass indeks (BMI) and waist circumference levels were higher than the students of business administration department. In this research, it was observed that students who didn't skip meals had higher body statisfaction than students who skipped meals. It is determinated that status of students shopping list, salt and fat, sugar compustion edaquate and balanced nutrition were found to be highly related with body perception scores.KEY WORDS: Food Choice, Body İmage, Nutritionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleBir üniversitenin aşçılık ve işletme yönetimi bölümü öğrencilerinin besin seçimlerinin beden algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi ve karşılaştırılması
dc.title.alternativeInvestigation and comparison of the effects of food choices on body i̇mage of students of university of culinary arts and business administration
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-10
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmBody image
dc.subject.ytmUniversity students
dc.identifier.yokid10244562
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİRUNİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid544840
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess