dc.contributor.advisor | Çelik, Fatma | |
dc.contributor.author | Misirlioğlu, Şeyma | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:14:07Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:14:07Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595778 | |
dc.description.abstract | Sigaranın sağlığa birçok zararının olduğu bilinmektedir. Fakat buna rağmen sigara kullanımındaki artış kaygı vericidir. Günümüz dünyasında özellikle de kadın ve erken yaştaki grubun sigaraya yönelmesi, bu konuda araştırma yapılmasını değer kılmaktadır. Bu çalışmada, kadınların eğitim alıp almamalarına göre, sigara kullanma durumlarının, beslenme şekilleriyle yaşam kalitelerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma, İstanbul'un Tuzla ilçesinde bir aile danışmanlık eğitim merkezinden 2018 yılının Ekim ve Kasım ayları içerisinde kurumdan hizmet alan 120 kadın üzerinde uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kadınlara, sosyo-demogrofik özelliklerin yer aldığı veri toplama formu, yaşam kalitesi ölçeği (SF-36), besin tüketim sıklığı anketi (AFFQ) uygulanmıştır. Çıkan sonuçlara göre, bireylerin beslenme şekilleri ve yaşam kaliteleri arasında bulunan ilişki değerlendirilmiştir.Çalışmamız sonucunda; 18-45 yaş arası kadınların, yaş, beden kütle indeksi, son iki yıl içerisinde kilo alma ve verme durumu, öğrenim durumu, diş kaynaklı yara oluşumunda sigara kullanım durumlarıyla ilgili bir ilişki saptanmamıştır. İstatistiksel sonuçlara göre, sigara tüketim süresi ve günlük sigara tüketim miktarı arasında önemli bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlarda özellikle, ailede sigara içen birinin olmasının sigara alımını kolaylaştırdığı tepit edilmiştir. Çalışmamızda; sigaranın beslenmede değişiklik yapmaya neden olduğu, yaşam kalitesine etkisi ise, son 1 yıl haricinde önemli bir fark oluşturmadığı bulunmuştur. Sigara içen içmeyen bireylerin süt yoğurt tüketimi, sebze tüketimi, ekmek tatlı tüketimi, et sakatat tüketimi, yağ şeker tüketimi, meyve tüketimi, kurubaklagil tüketimi, içecek tüketimi, kuruyemiş tüketimi ile ilgili değişkenlerde önemli bir fark oluşmamıştır. Araştırmada sigara kullanımıyla alkol tüketimi artış gösterirken, çay ve kahve gibi içeceklerin alımı önemli çıkmamıştır. Sigara içenlerde aşırı tuzlu besin tüketimi önemli bulunmuştur. Sonuçlar incelendiğinde, kadınlarda sigara kullanımına bağlı beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitesinin, konuyla ilgili diğer kaynaklarla benzer ve farklı yanlarının olduğu bulunmuştur. İlerleyen zamanlarda daha detaylı çalışmaların yürütülmesinin araştırmamızın konusuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir. | |
dc.description.abstract | Smoking is known to havemanydamages to health. However, the increase in smoking is worrying. In today'sworld, especially women and early age groupturn to smokingmakes the researchworthdoing. In this study, the effects of smoking on nutrition and quality of life areinvestigated.The study was carriedout in 120 women whoreceived service from the institution in October and November 2018 from a family counselingtrainingcenter in Tuzla district of Istanbul. Data collection form, socio-demographicfeatures, quality of life scale (SF-36), food consumption frequencyquestionnaire (AFFQ) were applied to the women participating in the study. According to the results, the relationshipbetween the nutritionpatterns and quality of life of individuals was evaluated.As a result of our study; There was norelationbetween the ages of 18-45 in terms of age, body massindex, weightgain and givingstatus in the lasttwoyears, educationlevel, smokingstatus in tooth-inducedwoundformation. According to the statisticalresults, a significantrelationship was foundbetweencigarette consumption time and dailycigarette consumption amount. In particular, it was suggested that smoking in a family facilitatessmoking. In our study; it was found that smokingcausedchanges in nutrition and the effect on quality of life did not make a significantdifferenceexceptfor the lastoneyear. There was nosignificantdifference in the variablesrelated to milkyoghurt consumption, vegetable consumption, consumption of bread, consumption of meatoffal, consumption of fatsugar, consumption of fruits, consumption of driedfruits, consumption of beverages, consumption of nuts. Whilealcohol consumption increased with the use of cigarettes in the study, the intake of beveragessuch as tea and coffee was not significant. The consumption of excesssaltedfood was found to be significant in smokers.When the results were examined, it was found that the nutritionhabits and quality of life of women due to smoking were similar and differentaspects from othersources. It is thought that conducting more detailedstudies in the futurewillcontribute to the subject of ourresearch. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Değişen dünyada düzenli olarak sağlık eğitimi alan yetişkin kadınlarda, sigara içme alışkanlıklarının, beslenme durumu ve yaşam kalitesine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of smoking habits on nutritional status and quality of life among adult women who regularly receive health education in a changing world | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Health education | |
dc.subject.ytm | Adults | |
dc.subject.ytm | Women | |
dc.subject.ytm | Smoking | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Quality of life | |
dc.identifier.yokid | 10251804 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 551257 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |