Otel işletmelerinde dış kaynak kullanımının nitel olarak değerlendirilmesi: TR 81 Bölgesinde bir uygulama
dc.contributor.advisor | Esen, Şaban | |
dc.contributor.author | Gürson Dolar, Nadide Gizem | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:01:56Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:01:56Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2021-04-29 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595626 | |
dc.description.abstract | Dış kaynak kullanımı, günümüzde hemen her sektörde faaliyet gösteren birçok işletme tarafından tercih edilen çağdaş bir yönetim tekniğidir. Harvard Business Review tarafından son 50 yılın en önemli fikir ve uygulamalarından biri olarak nitelendirilen dış kaynak kullanımı, iş dünyasındaki en yeni trendlerden biri olarak öne çıkarken, çeşitli yönleriyle tartışılmaya da devam etmektedir. Bu çalışma içerisinde, yapılmış olan akademik çalışmalar ışığında dış kaynak kullanımı kavramının tanımına, dış kaynak kullanım sürecine, işletmelerin bu süreçte karşılaşabileceği fayda ve sakıncalara yer verilmiş olup, dış kaynak kullanımı uygulamasının otel işletmelerinde yaratacağı etkiler incelenmiştir. Ülkemizde Bölgelerin gelişebilmesi için bölgesel kalkınma projeleri uygulanmaktadır. Hazırlanan kalkınma projeleri ile bölgelerin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilmektedir. Çalışmamıza TR81 kalkınma projelerinden biri olan Zonguldak Karabük ve Bartın (ZBK) yön vermiş olup, bu bölgelerdeki turizm sektöründe faaliyet göstermekte olan otel işletmelerinden turizm işletme belgeli olanlar incelenmiştir.Söz konusu otellerdeki yönetici pozisyonunda çalışan kişilerle görüşülerek bu otellerin dış kaynak kullanım durumları, temel yetkinlik farkındalığı ve dış kaynak kullanımının otele olan olumlu ve olumsuz etkilerinin otel yöneticileri açısından değerlendirilmesi ve mülakat soruları ile mevcut durumun tespiti doğrultusunda, bölgedeki otel işletmelerine çalışmamız ışığında önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Dış kaynak kullanımı; otel işletmeleri, Batı Karadeniz | |
dc.description.abstract | Outsourcing is a contemporary management technique preferred by many businesses operating in almost every sector today. Outsourcing as one of the most important ideas and practices of the last 75 years by the Harvard Business Review, outsourcing continues to be one of the newest trends in the business world and continues to be discussed in a number of ways. In this study, in the light of the academic studies conducted, the definition of the concept of outsourcing, the use of outsourcing process, the advantages and disadvantages of the enterprises in this process are included, and the effects of the outsourcing practice on the hotel enterprises were examined.Regional development projects are carried out for the development of regions in our country. The weaknesses and strengths of the regions are determined through the development projects prepared. Zonguldak Karabük and Bartın (ZBK), one of the TR81 development projects, have been assigned to our study. The companies operating in the tourism sector in these regions are examined with the tourism operating certificates. It was aimed to evaluate the positive and negative effects of outsourcing of the hotels. Evaluation of the outsourcing of these hotels, core competence awareness and the positive and negative effects of outsourcing on the hotel in terms of hotel managers. It is aimed to make suggestions in the light of our work to the hotel enterprises in the region.Key Words: Outsourcing; hotel; West Blacksea | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Otel işletmelerinde dış kaynak kullanımının nitel olarak değerlendirilmesi: TR 81 Bölgesinde bir uygulama | |
dc.title.alternative | Qualitative evaluation of outsourcing in hotel businesses: An application in TR 81 Region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-29 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Businesses | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Outsourcing | |
dc.subject.ytm | TR 81 Region | |
dc.subject.ytm | Tourism sector | |
dc.identifier.yokid | 10275157 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BARTIN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 573160 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |