Show simple item record

dc.contributor.advisorTümen, İbrahim
dc.contributor.authorErboğa, Abdurrahim
dc.date.accessioned2021-05-07T07:42:39Z
dc.date.available2021-05-07T07:42:39Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-10-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/594191
dc.description.abstractBu çalışmada, Bartın ilinin Aliobası mevkiinde doğal olarak yetişen kocayemiş (Abutus unedo L.) ağaçlarından alınan meyve örnekleri kullanılmıştır. Kocayemiş meyvelerinin fenolik bileşenleri HPLC yöntemiyle belirlenmiştir. Toplam Fenolik Madde Miktarı tayini Folin-Ciocalteu Ayıracı (FCR) ile tespit edilmiştir. Kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvelerinin antioksidan özellikleri DPPH Serbest Radikali Giderim Aktivitesi Yöntemi uygulanarak belirlenmiştir. Tespit edilen karbonhidratlar en yüksek oran sıralaması ile D-(-)-Fruktoz (%25.721), D-(+)-Glukoz (%16.409), Sükroz (%6.499) ve D-(+)-Galaktoz (%0.224) şeklinde olmuştur. Fenolik bileşenlerden vitamin C (%58.849), gallik asit (%3.484), kateşin (%2.511), siringaldehit (%1.367), kuersetin (%0.760), p-Hidroksibenzoik asit (%0.663), trans-Ferulik asit (%0.435), benzoik asit (%0.045) ve rosmarinik asit (%0,03) tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı 274,372 m GAE/g olarak bulunmuştur. Antioksidan yüzde inhibisyon değerleri ise 250 µg/ml'de %27.134, 500 µg/ml'de %46.710 ve 1000 µg/ml'de 70.419 olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, Strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit samples which naturally grown in Alioba district of Bartın province were used. The phenolic compounds of Arbutus unedo L. were determined by HPLC method. Total phenol content determination has been detected with Folin-Ciocalteu Reagent (FCR). Antioxidant properties of Arbutus unedo L. were determined by free radical scavenging activity. Respectively detected rates of carbohydrates; D-(-)-Fructose (25.721%), D-(+)-Glucose (16.409%), Sucrose (6.499%) and D-(+)-Galactose (0.224%). Vitamin C (58.849%), gallic acid (3.484%), katechin (2.511%), shiringaldehyde (1.367%), quercetin (0.760%), p-Hydroxybenzoic acid (0.663%), trans-Ferrulic acid (0.435%), benzoic acid (0.045%) and rosmarinic acid (0,03%) were determined as phenolic compounds. Total phenolic compound quantity was found 274,372 m GAE/g. Antioxidant inhibition percentages were found 27.134, 500% at 250 µg/ml, 46.710% at 500 µg/ml and 70.419 % at 1000 µg/ml.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.subjectOrmancılık ve Orman Mühendisliğitr_TR
dc.subjectForestry and Forest Engineeringen_US
dc.titleKocayemiş (Arbutus unedo L.) bitkisi karbonhidrat ve fenolik bileşenleri ile antioksidan etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of carbohydrates, phenolic components and antioxidant effects of strawberry tree (Arbutus unedo L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-26
dc.contributor.departmentOrman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmForest industry
dc.subject.ytmForest products industry
dc.subject.ytmForest products
dc.subject.ytmPlant phenolics
dc.identifier.yokid10128538
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBARTIN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid444205
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineOrman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess