Show simple item record

dc.contributor.advisorGüveli, Hakan
dc.contributor.authorYurttaş, Hande
dc.date.accessioned2021-05-06T13:07:08Z
dc.date.available2021-05-06T13:07:08Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/592029
dc.description.abstractÇalışma Kocaeli ili, Gebze ilçesinde ki özel bir bankanın genel müdürlüğünde masa başıçalışan 18-65 yaş arasındaki 250 katılımcı ile, duygusal yeme davranışının seçimine etkisive şeker tüketim sıklığıyla ilişkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Yeme davranışınıetkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri de psikolojik faktörlerdir.Psikolojik etmenlerin yeme davranışına etkisini değerlendirmek için Duygusal DurumYeme Anketi (EESQ) ve Revize Edilmiş Üç faktörlü Beslenme Anketi (TFEQ-R18)uygulanmıştır. Ayrıca Şeker Tüketim Anketi ile ilave şeker tüketim durumlarısaptanmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların yüzde 54.8' i kadınlardan, yüzde 45.2'si iseerkeklerden oluşmaktadır. Yaş gruplarına göre dağılımları; yüzde 47.6'sı 18-30 yaş,yüzde 35,6'sı 30-40 yaş, yüzde 12.4'ü 40-50 yaş, yüzde 4.4'ü 50-65 yaş grubuoluşturmaktadır. Ktılımcıların yüzde 40.0'ı yoğun iş temposundan kaynaklı, yüzde 31.6'sıcanları istemediği için öğün atladıklarını belitmişlerdir. TFEQ-R18'e göre cinsiyet ileduygusal yeme, bilişsel kısıtlama ve kontrolsüz yeme ile istatistiksel olarak anlamlı birilişki bulunmamıştır (p>0.05). TFEQ-R18 göre zayıf bireylerde duygusal yeme puanının,normal kiloda ve hafif şişman olanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. TFEQ-R18ve EESQ göre öğün atlama durumlarna göre dağılımlarına bakıldığında, öğün atlayankatılımcıların bilişsel kısıtlama, duygusal yeme puan ortalamaları istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). TFEQ-R-18 göre şeker tüketmi ilişkisinebakıldığında bireylerin olumsuz duygu ve stres durumlarında yeme davranışında çokfazla değişiklik olmadığı gözlemlenmiştir. Bu konuyla ilgili çalışmalar yeterli olmayıpdaha çok araştırmaya gerek duyulmaktadır.
dc.description.abstractThe study was made to determine the effect of emotional eating behaviour on nutritionstatus and its relationship with sugar consumption of 250 white collar workers aged 18-65 who work in the general directorate of a private bank in the Gebze district of Kocaeliprovince. There are many factors which affect of eating behaviour. One of these factorswhich affect of eating bahaviour. One of these factors is psychological factors. Becauseevaluate the effects of psychological factors on eating behaviour, Eating in EmotionalSituations Questionnaire (EESQ) and Three-Factor Eating Questionnaire-R18 (TFEQR18) were applied. Also additional sugar consumption conditions were determined viaSugar Consumption Survey. People who participate at the study; percent 54.8 female,percent 46.2 male. Distributions by age groups; percent 47.6 18-30, percent 35.6 30-40,percent 12.4 40-50, percent 4.4 50-65 years. Because, percent 40 of the participants haveintense work tempo and percent 31.6 of the participants jib at doing, they said to skipmeals. According to TFEQ-R18; between gender-emotional eating and cognitiverestriction-uncontrolled eating, didn't find significant relationship (p>0.05). According toTFEQ-R18; emotional eating score in weak individuals is higher than in normal andslightly overweight ones. According to TFEQ-18 and EESQ; when look at the distributionin terms of skip meals, participants who skip meals, between cognitive restriction andemotional eating score averages weren't found statistically significant difference.). In thestudy, sugar consumption is not a decisive factor in weak, normal, overweight and obeseindividuals. Studies are not sufficient and more studies are needed on this subject.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleMasa başı çalışanlarda duygusal yeme davranışının şeker tüketim sıklığıyla ilişkisi
dc.title.alternativeThe relationship between, white collar workers' emotional eating bahaviour and sugar consumption frequency
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-26
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmBalanced nutrition
dc.subject.ytmWorkers
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmSugar
dc.subject.ytmSugar consumption
dc.subject.ytmObesity
dc.identifier.yokid10256956
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid597592
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess