Show simple item record

dc.contributor.advisorGüveli, Hakan
dc.contributor.authorKaplan, Candan
dc.date.accessioned2021-05-06T13:07:05Z
dc.date.available2021-05-06T13:07:05Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/592016
dc.description.abstractAdölesan dönem, biyolojik ve psikolojik değişimleri içeren bir zaman dilimidir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme, optimal büyüme ve gelişme için önemlidir. Çalışmamız, İstanbul ilinde bulunan özel bir spor kulübünde, 14-18 yaş aralığındaki 90 erkek basketbol sporcusunun katılımıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı; adölesan basketbol oyuncularının beslenme bilgi durumunu ve diyet kalitesini belirlemektir. Kesitsel bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak, katılımcıların demografik özellikleri, sağlık ve beslenme bilgilerinin hakkında oluşturulmuş 30 soruluk anket, üç günlük besin tüketim kaydı ve Akdeniz diyeti kalite indeksi (KIDMED) uygulanmıştır. Besin tüketim kaydı verileri Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS) programıyla analiz edilmiştir. Anket formuyla elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi ise SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların günlük enerji alımı 1889,3±377,9 kcal/gün olarak bulunmuştur. Enerjinin karbonhidrattan, yağdan ve proteinden gelen yüzdeleri sırasıyla; yüzde 35,yüzde 22,9 ve yüzde 42,3'tür. KIDMED indeksine göre sınıflandırıldığında yüzde 14'ü çok düşük beslenme düzeyi, yüzde 74'ü orta beslenme düzeyi ve yüzde 12'si optimal beslenme düzeyine sahip bulunmuştur. Adölesan basketbolcularda, beslenme durumu ve diyet kalitesi hem büyüme gelişmeyi hem de spor performansını etkilemektedir. Bu nedenle beslenme konusunda oyuncu, aile ve antrenörlere eğitim verilmelidir.
dc.description.abstractAdolescent period is a period of time that includes biological and psychological changes. Adequate and balanced nutrition during this period is important for optimal growth and development. This study was conducted with the participation of 90 male basketball athletes aged 14-18 in a private sports club in Istanbul. Purpose of the research; to determine the nutritional status of adolescent basketball players. This is a cross-sectional study. As a data collection tool, 30-item questionnaire about demographic characteristics, health and nutrition information, three-day food consumption record and Mediterranean diet quality index (KIDMED) were applied. Food consumption record data were analyzed with Nutrition Information System (BEBİS) program. Statistical evaluation of the data obtained with the questionnaire form was performed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 package program. As a result of the study, daily energy intake of the participants was found to be 1889.3 ± 377.9 kcal / day. The percentages of energy from carbohydrate, fat and protein, respectively; 35 percent, 22.9 percent and 42.3 percent.When classified according to KIDMED index, 14 percent had very low nutrition level, 74 percent had medium nutrition level and 12 percent had optimal nutrition level. In adolescent basketball players, nutritional status and diet quality affect both growth development and sports performance. Therefore, nutrition, players, families and coaches should be trained.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.title14-18 yaş grubu adölesan erkek basketbolcularda beslenme durumunun akdeniz diyeti kalite indeksine (kıdmed) göre değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of nutrition status in adolescent male basketball players of 14-18 years according to mediterranean diet quality index (kidmed)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-17
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMen
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmSportsmen
dc.subject.ytmBasketball
dc.subject.ytmBasketball players
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmMediterranean cuisine
dc.subject.ytmFood quality
dc.identifier.yokid10285678
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid626487
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineBeslenme ve Diyetetik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess