Non alkolik yağlı karaciğer hastalığının diyetisyenler açısından farkındalığı
dc.contributor.advisor | Güveli, Hakan | |
dc.contributor.author | Budak, Işil | |
dc.date.accessioned | 2021-05-06T13:07:05Z | |
dc.date.available | 2021-05-06T13:07:05Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2021-03-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/592014 | |
dc.description.abstract | Non-Alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) histolojik olarak, karaciğerde yüzde 5' ten fazla lipid birikimi olarak tanımlanmaktadır. NAYKH'da ağırlık kaybının ve beslenmenin önemli olduğu bu noktada diyetisyenlerin hastalığın farkındalığını belirlemek son derece önemlidir. Hastalığın ilerlemesini önlemek için kanıta dayalı bir rehbere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada NAYKH'da kanıta dayalı beslenme rehberi oluşturulmuştur. Planlanan çalışmaya 100 diyetisyen katılmıştır. Bu çalışmada kullanılması amacıyla tek bölümden oluşan diyetisyenlerin NAYKH'ı hakkındaki farkındalığını belirleyen 34 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Anket formuyla elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Diyetisyenlerin yüzde 11'i prognozu iyi huylu bir hastalık olarak görmekte, yüzde 44'ü prognozun karaciğerde problem yaratabileceğini fakat ciddi olmadığını, yüzde 45'i prognozun karaciğer hasarına neden olabileceği ve siroz kanseri yapabileceğini düşünmektedir. Diyetisyenlerin çalışma yıllarına göre hastalığın prognoz ciddiyeti hakkındaki düşünceleri karşılaştırılmış ve anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p=0,198). Diyetisyenlerin danışanlarını takip süreleri ile hastalığının ciddiyetini anlatmaları arasında ilişki vardır (p= 0, 0013). Diyetisyenlerin NAYKH'da kilo verme tedavisinde takip süresi yüzde 26'sında 0-2 ay, yüzde 40'ında 2-4 ay, yüzde 23'ünde 4-6 ay ve yüzde 11'inde 6 ay ve üzeridir. Diyetisyenlerin de takip sürelerini önemsemeleri, hedef ağırlığa gelene kadar hastaları takip etmeleri önemlidir. Diyetisyenlerin multidisipliner yaklaşımı önemsemeleri gerekmektedir. NAYKH için yararlı olan diyet önlemleri; doktor, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistin oluşturduğu multidisipliner bir takımla çalışılmalıdır. | |
dc.description.abstract | Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is histologically defined as more than 5 percent lipid accumulation in the liver. At this point, where weight loss and nutrition are important in naykh, it is extremely important to determine dieticians ' awareness of the disease. An evidence-based guide is needed to prevent progression of the disease. In this study, An Evidence-Based Nutrition Guide was established in NAFLD. 100 dietitians participated in the planned study. A 34-question questionnaire was prepared to determine the awareness of single-section dieticians about NAFLD for use in this study. The statistical Package for Social Sciences (SPSS) 20.0 was used as a statistical package. 11 percent of dieticians view the prognosis as a benign disease, 44 percent think the prognosis may cause problems in the liver but not serious, 45 percent think the prognosis may cause liver damage and lead to cirrhosis cancer. Dieticians ' thoughts about the severity of the disease prognosis were compared according to the study years and no significant relationship was found (p=0.198). There is a relationship between the duration of follow-up of dieticians and the seriousness of their illness (p= 0, 0013). In NAFLD, the follow-up period for weight loss treatment of dieticians is 0-2 months at 26 percent, 2-4 months at 40 percent, 4-6 months at 23 percent and 6 months and over at 11 percent. Dieticians also care about follow-up times, it is important to follow patients until they reach the target weight. Dieticians need to heed the multidisciplinary approach. Diet measures that are useful for NAFLD should be studied with a multidisciplinary team of doctors, dieticians, psychologists and physiotherapists. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Non alkolik yağlı karaciğer hastalığının diyetisyenler açısından farkındalığı | |
dc.title.alternative | Awareness of non alcoholic fatty liver disease in dietician | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-03-17 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Liver diseases | |
dc.subject.ytm | Fatty liver | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Awareness | |
dc.subject.ytm | Prognosis | |
dc.identifier.yokid | 10285731 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 626488 | |
dc.description.pages | 95 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı |